ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oamenii legii au prezentat recomandări pentru respectarea ordinii publice în timpul protestului organizat în PMAN

11:58 | 25.08.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție (IGP) au prezentat astăzi mai multe recomandări cetățenilor pentru respectarea ordinii publice și asigurarea securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului care va avea loc mâine, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din capitală, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanți ai Direcției securitate publică, ai Inspectoratului Național de Patrulare și Trupelor de Carabinieri au îndemnat cetățenii să protesteze pașnic.

„Mizăm pe un protest desfășurat în liniște și siguranță. Astfel, rugăm cetățenii să respecte anumite reguli. Poliția interzice ca participanții la manifestație să vină cu arme sau obiecte periculoase. Dacă identificați în mulțime persoane ce dețin arme, vă rugăm să anunțați imediat poliția. La fel, este strict interzis ca persoane să vină la protest în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Dacă observați astfel de cetățeni, vă rugăm să anunțați oamenii legii. Totodată, îndemnăm persoanele care vor veni la protest cu copii, să aibă grijă de aceștia și să nu-i scape din vedere”, a spus reprezentantul Direcției securitate publică, Daniel Mazepa.

La rândul său, șeful Direcției Generale Urmărire Penală, Grigore Moga, a specificat că oamenii legii au inițiat o cauză penală privind pregătirea dezordinilor de masă în cadrul protestului. „În această cauză, unele persoane au fost deja citate la poliție și urmează a fi audiate în calitate de bănuiți. Totodată, pe rețelele de socializare au fost identificate mai multe persoane care instigă la acțiuni de violență și dezordine în masă în timpul protestului. În acest sens, vom interveni pentru a nu permite organizarea unor dezordini”, a afirmat Mogu.

De asemenea, astăzi, la poliție au fost invitați principalii organizatori ai protestului, care vor fi informați despre activitățile poliției și despre responsabilitatea pe care o poartă aceștia în cadrul desfășurări pașnice a evenimentului.

La fel, specialistul principal al Centrului de monitorizare a traficului rutier, Pavel Apostol, a menționat că, în timpul acțiunii, circulația pe mai multe perimetre adiacente PMAN va fi sistată. „Locurile de parcare pentru autoturismele ce vin din diferite raioane ale țării au fost stabilite din timp. Acestea se vor afla în diferite regiuni ale municipiului Chișinău. Totodată, vor fi repartizate pliante informative pentru cetățeni”, a subliniat Apostol.

Oamenii legii au mai anunțat că în adiacentul clădirii Executivului va fi amplasat un zid de protecție. La fel, vor fi amplasate două corturi, unde medici din cadrul MAI vor oferi ajutor în caz de necesitate. Tot în aceste corturi va fi oferită apă pentru cetățeni. În preajma PMAN se vor afla două mașini de sonorizare pentru a transmite cetățenilor informații sociale.

Întrebați câți polițiști vor asigura ordinea publică la manifestație, reprezentanții IGP au declarat că „un număr suficient pentru a asigura securitatea publică”.

Mâine, în Piața Marii Adunări Naționale, mai multe partide de opoziție vor desfășura o acțiune de protest. În aceeași zi, în PMAN, va fi organizată o adunare, care va fi condusă de activista Maia Laguta.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18007612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!