ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina lansează exerciţii militare comune cu NATO în vestul ţării

17:28 | 03.09.2018 Categorie: Externe

Kiev, 3 sep. /MOLDPRES/. Armata ucraineană a lansat luni exerciţii militare comune cu SUA şi cu alte ţări membre ale NATO, pe fondul tensiunilor persistente cu Rusia, care va organiza săptămâna viitoare propriile sale manevre, transmit AGERPRES și MOLDPRES, citând AFP.

Exerciţiile de pe teritoriul Ucrainei, intitulate 'Rapid Trident', vor avea loc până pe 15 septembrie, în apropierea satului Starîci, în vestul ţării. La ele iau parte în jur de 2.200 de militari, dotaţi cu 350 de piese de echipament militar şi proveniţi din 14 state, dintre care zece membre ale NATO.

Pe lângă Ucraina, alte foste trei republici sovietice devenite partenere ale Alianţei - Azerbaidjan, Georgia şi R. Moldova - participă la exerciţii.

Participanţii 'îşi manifestă solidaritatea cu Ucraina în numele securităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale', a afirmat ambasadoarea americană Marie Yovanovitch cu ocazia ceremoniei de deschidere, conform contului de Twitter al misiunii diplomatice.

'Rapid Trident' debutează cu o săptămână înaintea lansării de către Rusia a manevrelor militare 'Vostok-2018', cele mai ample organizate de armata rusă după anii 1980, la care vor lua parte aproape 300.000 de soldaţi şi în care vor fi implicate trupe din China şi Mongolia.

Exerciţiile Vostok-2018 se vor desfăşura între 11 şi 15 septembrie în Siberia orientală şi în Extremul Orient.

Din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros care opune forţele guvernamentale separatiştilor proruşi susţinuţi, potrivit Kievului şi Occidentului, de Rusia, care neagă însă orice implicare. Conflictul s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015 a permis reducerea considerabilă a confruntărilor, dar violenţe continuă să izbucnească periodic de-a lungul liniei frontului.

Armata ucraineană a comunicat luni că opt dintre soldaţii săi au fost răniţi în ultimele 24 de ore în estul ţării, în pofida unui nou armistiţiu instaurat între beligeranţi săptămâna trecută.

Principalul lider al separatiştilor, Aleksandr Zaharcenko, a fost ucis vineri într-un atentat pe care autorităţile separatiste îl atribuie serviciilor de securitate ucrainene. Acestea au pus asasinatul pe seama unui conflict între 'terorişti şi susţinătorii lor ruşi'.

(Editor L. Alcază)

img18007780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!