ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

10:17 | 11.09.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Producătorii din Republica Moldova vor putea comercializa strugurii destinați procesării doar după obținerea unui certificat de inofensivitate de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar, transmite MOLDPRES.

Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator, acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declarației pe propria răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

Pentru efectuarea încercărilor de laborator în scopul eliberării certificatului de inofensivitate, producătorul de struguri trebuie să se adreseze cu o solicitare de prelevare a probelor de struguri la Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, în raza căreia se află plantația de struguri. După prelevare și întocmirea procesului-verbal de prelevare de către inspectorul din domeniul siguranței produselor alimentare proba este transmisă într-un laborator acreditat.

“Doar după primirea rezultatelor încercărilor de laborator, cu rezultate negative, producătorului i se eliberează certificatul de inofensivitate în baza căruia pot fi comercializați strugurii”, indică Direcția pentru supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală din cadrul ANSA.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!