ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Construcția apeductului din Fălești va fi finalizată până la sfârșitul anului curent

10:52 | 11.09.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Autorităţile au identificat mai multe soluţii optime pentru finalizarea până la sfârşitul anului curent a construcției apeductului din oraşul Fălești. Planul de lucru a fost examinat ieri, în cadrul unei şedinţe extinse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), transmite MOLDPRES.

„Pe 7 septembrie, Guvernul a decis să redistribuie unele alocații între programele aprobate de minister. Scopul este de a soluționa problemele ce țin de finalizarea construcției apeductului pentru orașul Fălești. Acest proiect este inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2017-2020. Se cer soluții optime pentru a-l realiza eficient, iar fiecare să-și îndeplinească atribuțiile și responsabilitățile”, a subliniat ministrul de resort Liviu Volconovici.

Potrivit reprezentanților subdiviziunii responsabile de politica de dezvoltare regională a ministerului, valoarea lucrărilor necesare pentru finalizarea proiectului este de circa 35,5 milioane de lei. Din suma totală au fost achitate circa 14,5 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar alte 21 de milioane de lei vor fi transferate până la finele anului curent.

„Până în prezent au fost montate conductele PE 100 de diametrul D=500, cu lungimea totală de 8.362 km și au fost montate noduri în 8 cămine existente. Obiectivul general al proiectului este de a asigura cu apă potabilă și sanitație populația din raionul Fălești, precum  și cinci localități din raioanele Glodeni si Ungheni. Soluționarea acestor probleme va contribui la dezvoltarea economică a Regiunii de Nord, va asigura protecția mediului și va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din regiune”, a menționat Dorin Andros, secretar de stat la MADRM, responsabil de domeniul dezvoltării regionale și rurale.

Lucrările de la Făleşti se desfășoară în cadrul unui proiect, lansat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în anul 2017. Contactate de MOLDPRES, surse de la ADR Nord au precizat că în raionul Fălești se atestă cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. Iar în satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a mai implementat două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale și-au propus să facă următorii pași pentru a realiza scopul principal - de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18008049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!