ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Radu Albot: “Noul meu obiectiv este să urc şi să mă menţin constant în Top-50 mondial”

08:45 | 15.09.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES de către tenismanul Radu Albot, semifinalist la turneul de Mare Slam US Open, proba dublu

Întrebare: Unele surse indică că ai început să practici tenisul de la vârsta de 6 ani, iar altele indică cea de 8 ani. Care este adevărată?

Răspuns: Ambele. Tatăl mi-a făcut cunoştinţă cu tenisul la 6 ani şi puţin am jucat, m-a antrenat după care – nu mai ţin minte din ce cauză - a fost o pauză de aproximativ doi ani. Acum, la depărtare de ani, mă las, uneori, cuprins de gândul ce intuiţie fantastică a avut, atunci, scumpul meu tată! Îi datorez enorm!

Î: Campion european Under-16, locul 11 mondial de juniori după aproape opt ani de antrenamente. La aceste performanţe, ce gânduri și idei au început să-ţi dea ghes?

R: Ca să fiu sincer, aşa cum îmi place, niciuna. Îmi plăcea, pur şi simplu, enorm, la nebunie, să joc tenis. Eram încă copil. Pe la 18 ani, însă, a încolţit ideea de a deveni jucător profesionist şi multe lucruri s-au schimbat în mentalitatea mea. A apărut şi un vis – să intru în Top-100 mondial. La acea vârstă era ceva de neimaginat pentru un jucător moldovean, dar visurile de aia şi sunt visuri, pentru că-s foarte frumoase, dar departe de realitate, care-i crudă, – m-am convins - de multe ori.

Î: Primele victorii la profesionişti la turneele din seria Futures, Challengers prin ce te-au impresionat?

R: Sunt, pare-mi-se, vreo 20 mari concursuri pe care şi le doresc să le câştige mulţi jucători din lume şi, sincer vorbind, îmi vine greu acum să indic în mod deosebit vreunul. Toate, în fond, au fost foarte frumoase. Poate, cândva, când am să am puţin timp liber pe care acum nu-l am, practic deloc, am să încep să derulez evenimentele și să le fixez temeinic pe ceva.

Ca să nu mai vorbim de turneele de Mare Slam, care-s o poveste deosebită, participările la Cupa Davis, Jocurile Olimpice...

Î: Împreună cu tunisianul Malek Jaziri ai produs la US Open marea surpriză, eliminându-i pe J. Rojer (Olanda) - H. Tecău (România), campioni la Wimbledon (2015) şi US Open (2017), 2-1, în şaisprezecimile turneului, respectiv, pe J. Murray (Marea Britanie) - B. Soares (Brazilia), campioni la Australian Open (2016) şi US Open (2016), 2-1, în sferturile de finală, şi luptând la egal (1-2) în semifinală cu numărul 1 mondial în ianuarie 2018, M. Melo (Brazilia) - L. Kubot (Polonia). Cum aţi reuşit să obțineţi aceste performanţe incredibile la startul competiţiei?

R: Paradoxul ei este că noi, aşa cum s-a exprimat plastic comentatorul de la Euronews TV, „am ajuns în semifinală de nu se ştie unde”. Chestia-i că, iniţial, nu figuram nici măcar pe tabloul principal, ci eram poziţionați ca rezerve pe locul 65, la alternativă, cum se spune în limbajul tenisistic. Cineva, însă, a refuzat din varii motive să joace, şi am fost admişi în concurs. Aşa am trecut relativ uşor cu 2-0 în primul tur de perechea britanică K. Skupski - N. Skupski, apoi - deja foarte greu, în mare luptă, cu 2-1, de celelalte perechi: J. Rojer - H. Tecău, C. Harrison - R. Harrison, J. Murray - B. Soares.

Î: Şi cheia succesului care a fost?

R: Înţelegerea perfectă, compatibilitatea psihologică extraordinară. Mai jucasem cu el la un turneu şi a fost bine. Noi ne înţelegem dintr-o privire, dintr-un semn. Ne simţim extraordinar unul pe altul. Şi nu doar în teren, ci şi în afara lui, cu diferite ocazii. Malek Jaziri este partenerul ideal pentru mine.

Î: Cu regret, unii au deprinderea de a număra banii altora. Vrei să faci unele precizări în acest sens?

R: Chiar mai multe. De exemplu, se uită că eu trebuie să plătesc antrenorul personal Liam Smith (Marea Britanie), doi fizioterapeuţi, masorul, toate deplasările, cazarea, mesele lor, impozitele, care-s în SUA, de exemplu, 30 de procente din sumele respective, cantonamentele etc. ... Dar, să ne concentrăm pe faţeta luminoasă a lucrurilor...

Î: Noul preşedinte al Federaţiei naţionale de tenis, Ceslav Ciuhrii, ți-a oferit, la revenirea de la US Open, o primă de 50.000 de lei pe care ai înmânat-o, la puţin timp, juniorilor Maxim Cazac şi Ilie Sniţari. Ce te-a făcut să faci acest gest?

R: Mi-am amintit prin câte chinuri și greutăţi am trecut eu, până găseam, împreună cu tatăl, nişte bani ca să particip la turneele de peste hotare. Ambii sunt talentaţi. Am dorit să-i ajut puţin. Le doresc succese.

Î: Eşti angajat locotenent major în echipa sportivă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a Ministerului de Interne. Din câte cunosc performanţele mari, gen semifinalist la US Open, sunt apreciate în cadrul Ministerului cu avansare în post...

R: Nu cunosc nimic la această temă.      

Î: În 2015 ai intrat pentru prima oară în Top-100. Recent ai declarat că următorul obiectiv este să urci în clasamentul celor mai buni 50 tenismeni din lume...

R: Aşa este. Şi nu doar să acced în această ierarhie prestigioasă, unde există o concurenţa acerbă, ci şi să mă menţin constant în aceasta.

Î: Poţi să ne spui puţin ceva şi despre viaţa personală?

R: Probabil pe unii îi interesează cine a fost  domnişoara din loja de la US Open. Este prietena mea, Doina, care mă ajută moral să mă simt bine la cele mai importante turnee. Cam atât deocamdată.

Palmares

Născut pe 11 noiembrie 1989 la Chişinău.

Campion european Under-16, locul 11 mondial (2002)

Câştigător la 14 turnee din seria Futures, individual, şi 12 la dublu;

Învingător la 14 turnee din seria ATP Challenger Tour, la simplu şi 15 la dublu; 

Câștigător al turneelor Challengers de la Fergana (Uzbekistan, 2013), Kolkata (India, 2015), Furth (Germania, 2016), Poznan (Polonia, 2016), Shenzhen (China, 2017); 

Victorii la turneele ATP Istanbul Open şi Kremlin Cup (2015) în pereche cu Dusan Lajovic (Serbia) şi Frantişek Cermak (Cehia).

Evoluţii la cele patru turnee de Mare Slam:

Australian Open, 2010-16, faza calificărilor, 2017-18, 1-ul tur.

Roland Garros, 2010-15, faza calificărilor, 2016-17, 1-ul tur, 2018, turul 2.

Wimbledon, 2010-15, faza calificărilor, 2016-17, turul 2, 2018 – turul 3.

US Open, 2010-13, faza calificărilor, 2014-16, 1-ul tur, 2017, turul 3, 2018, 1-ul tur.

Locul 95 în clasamentul ATP în august 2018 la simplu și 65 la dublu.  

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img18008206

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!