ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va adera la Convenţia Consiliului Europei privind manipularea în competiţiile sportive

16:26 | 24.09.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind manipularea în competiţiile sportive, semnat în 2014. Documentul va fi remis Parlamentului spre examinare, informează MOLDPRES.  

Scopul Convenţiei este de a preveni, depista, pedepsi şi disciplina manipularea rezultatelor sportive, precum şi de a îmbunătăţi schimbul de informaţii şi cooperarea naţională şi internaţională între autorităţile publice implicate, precum şi cu organizaţiile sportive şi operatorii de pariuri sportive. Convenţia invită guvernele să adopte măsuri, inclusiv legislative, în special privind prevenirea conflictelor de interese la operatorii de pariuri sportive şi organizaţiile sportive, încurajarea autorităţilor de reglementare a pariurilor sportive de lupta împotriva fraudelor, inclusiv prin limitarea ofertei de pariuri sportive sau suspendarea luării de pariuri. De asemenea, aplicarea unor măsuri de luptă împotriva pariurilor sportive ilegale, care să permită închiderea sau restricţionarea accesului la operatorii interesaţi şi de a bloca fluxurile financiare între ei şi consumatori.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii li Cercetării, în Republica Moldova fenomenul manipulării în competiţiile sportive există, „fiind la un stadiu incipient, dar în plină ascendenţă”. Astfel, în cadrul Campionatului Naţional de Fotbal în perioada 2009-2014 s-au înregistrat câteva meciuri suspecte cu participarea echipelor din Divizia Naţională.

Ministerul mai notează că dezvoltarea acestui fenomen infracţional a fost stimulat de includerea în sistemul pariurilor online în anul 2009 a meciurilor din Divizia Naţională de Fotbal, insuficienţa financiară a cluburilor în raport cu posibilităţile „oferite” de sistemul pariurilor „aranjate” sau a meciurilor trucate, precum și vulnerabilitatea sistemului organizatoric a sportului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18008496

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!