ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportatorii din R. Moldova vor avea posibilitatea să stea mai mult de 90 de zile pe teritoriul Ucrainei

18:15 | 05.10.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Transportatorii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să stea mai mult de 90 de zile pe teritoriul Ucrainei. Anunțul a fost făcut astăzi de către prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul său ucrainean, Volodymyr Groysman, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, transmite MOLDPRES.

În acest sens, astăzi a fost semnat Protocolul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993, cu privire la comunicația internațională auto. În prezent, conducătorii auto care prestează servicii de transport internațional nu se pot afla mai mult de 90 de zile cumulativ pe teritoriul Ucrainei, pe parcursul unei perioade de 180 de zile.

Premierul Pavel Filip a declarat că, în cadrul întrevederii bilaterale, au fost discutate toate subiectele incluse în foaia de parcurs R. Moldova – Ucraina. „Relațiile dintre țările noastre sunt excelente. Am reușit să atingem progrese pe plan politic, economic și umanitar. Astăzi am constatat că au rămas puține probleme ce necesită a fi rezolvate. Până în prezent am reușit instituirea punctelor comune de control, iar azi a fost semnat un document care rezolvă problema privind conducătorii auto, ce efectuează transporturile internaţionale de persoane şi mărfuri, și se află pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile. Un alt subiect discutat a fost cel ecologic și în special starea râului Nistru. În acest sens, am stabilit că vom depune tot efortul pentru îmbunătățirea situației. Totodată, apreciem rolul deosebit al Ucrainei în calitate de negociator în formatul 5+2 și mulțumim pentru susținerea Rezoluției ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Reiterez că țara noastră susține restabilirea integrității Ucrainei și îi dorește poporului ucrainean pace și prosperitate”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, premierul Ucrainei Volodymyr Groysman a subliniat că întrevederea de astăzi a fost una productivă. „Am discutat despre subiecte ce vizează sfera economică, politică și infrastructura. Avem o agendă comună, iar astăzi am stabilit că cea mai mare parte din aceasta a fost realizată cu succes. Mai există întrebări privind situația ecologică, însă subiectul îl putem soluționa prin eforturi comune. Totodată, există o dinamică pozitivă în plan economic și comercial. Astfel, indicii arată o creștere a comerțului cu 40%, fapt care ne stimulează să aprofundăm și mai mult relațiile noastre economice. Un alt subiect discutat a fost securitatea din zonă. Astfel, am stabilit că avem aceiași abordare și anume respectarea integrității și suveranității teritoriale a țărilor noastre, precum și menținerea păcii pe continentul european”, a afirmat Volodymyr Groysman.

Prim-ministrul Ucrainei Volodymyr Groysman se află într-o vizită oficială la Chișinău, unde participă la reuniunea șefilor de Guverne ai ţărilor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică /GUAM/, din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18008967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!