ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Filmului Românesc revin la Chișinău

15:04 | 10.10.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Paisprezece filme românești vor fi proiectate în cadrul celei de-a patra ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care se vor desfășura în perioada 11-14 octombrie la Cinematograful ”Odeon” din capitală, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, președintele Asociației Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din R. Moldova, Dumitru Grosei, a menționat că festivalul continuă tradiția de a aduce în fața cinefililor de la Chișinău cele mai apreciate filme din România, incluse în trei secțiuni: Filme noi, Focus și Retro. Intrarea la proiecţii este liberă, iar publicul va putea să voteze filmele favorite.

La rândul său, criticul de film Ionuț Mareș din România, selecționer program și moderator al evenimentului, a afirmat că actuala ediție a Zilelor Filmului Românesc va fi deschisă cu proiecția filmului „Un pas în urma serafimilor”, în prezența regizorului Daniel Sandu. „Avem filme ambițioase, pentru toate gusturile, realizate de regizori consacrați precum Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu și Florin Șerban, dar și filme ale unor regizori aflați la început de drum precum Daniel Sandu, Ana Lungu și Hadrian Marcu. O descoperire pentru publicul de la Chișinău va fi cu siguranță regizorul de filme documentare Copel Moscu, invitatul special. Din program nu putea să lipsească și un omagiu pentru Lucian Pintilie”, a precizat Ionuț Mareș.

Potrivit lui Ionuț Mareș, în secțiunea de filme noi, vor putea fi văzute şapte lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale: „Un pas în urma serafimilor” de Daniel Sandu, „Pororoca”, de Constantin Popescu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, „Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, „Un prinţ şi jumătate”, de Ana Lungu, „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, şi documentarul „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu.

În cadrul secţiunii Focus spectatorii avea posibilitatea să descopere câteva dintre documentarele de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii `80: „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Intrarea unui tren în gară” (1988). De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea să vadă un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu în anii `90, „Am ales libertatea” (1992), precum şi cel mai nou documentar de lungmetraj al său, „Comoara naivă” (2018), recent lansat. Totodată, Copel Moscu va susţine un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP).

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a afirmat că prin peliculele proiectate, Zilele Filmului Românesc vin să fructifice dragostea publicului de a veni la cinematograf. În același timp, oficialul a accentuat că acest eveniment trebuie să se extindă și în alte localități din țară.

Zilele Filmului Românesc sunt organizate de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din R. Moldova și Casa de producție Rova Film din România. Evenimentul este susținut  financiar de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării și Centrul Național al Cinematografiei din R. Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18009080

img18009080

img18009080

img18009080

img18009080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!