ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Calitatea apei din Drochia va fi testată într-un proiect susţinut de UE

15:39 | 12.10.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Apa din cinci sonde din oraşul Drochia va fi testată, iar rezultatele analizelor vor determina deciziile ulterioare cu privire la stabilirea sursei de apă ce va alimenta localitatea sau posibilitatea construirii unei stații de tratare a apei. Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) cu susţinerea Guvernului Germaniei, transmite MOLDPRES.

În prezent, se află în desfășurare a doua din cele patru faze ale proiectării sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia, iar la această etapă este necesară efectuarea testelor privind calitatea apei provenită din cele cinci sonde. Potrivit specialiștilor din cadrul Primăriei orașului Drochia, procedurile de testare a apei durează două săptămâni.

Directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a subliniat că prioritare trebuie să fie investițiile în calitatea apei, apoi în rețelele de apeduct propriu-zise. „Având în vedere sănătatea populației, este vital ca oamenii să aibă acces la apă potabilă de calitate”, a menționat directorul ADR Nord.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” este implementat în cadrul Programului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Potrivit lui Dietrich Hahn, consultant internaţional superior în cadrul proiectului MSPL/GIZ, efectuarea analizelor la apă este o necesitate primordială, dar și o indicație foarte clară din partea Uniunii Europene, care finanțează proiectul. „Înainte de a continua proiectările și de a face lucrări de construcție este necesar să ne asigurăm că apa din sursele respective este potabilă, conform normelor acceptate. Nu ne bazăm pe analizele efectuate anterior și dorim să cunoaștem situația actuală în această privință”, a menționat Dietrich Hahn.

În orașul Drochia vor fi reabilitate 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km. Totodată, la Drochia vor fi construite şi reabilitate o stație de tratare a apei potabile, două stații de pompare, șapte castele de apă și șase rezervoare de apă potabilă. De asemenea, vor fi instalate șapte stații hidrofor în blocurile locative multietajate. Circa 17.300 de localnici vor fi conectați la sistemul de alimentare cu apă.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18009172

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!