ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va oferi Republicii Moldova 2 mln de euro pentru inițiere și formare continuă a polițiștilor

16:10 | 16.10.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un suport de 2 milioane de euro pentru inițierea și formarea continuă a polițiștilor. Banii vor fi acordați în cadrul unui proiect Twinning, care a fost lansat astăzi la Chișinău, relatează MOLDPRES.

În cursul evenimentului de lansare, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a specificat că proiectul va fi realizat cu suportul experților din Lituania și Polonia, care sunt partenerii acestuia.

„Dezvoltarea poliției comunitare este parte din Agenda de Asociere. Republica Moldova are nevoie de reforme dedicate oamenilor. Prin acest proiect ne dorim să aducem cele mai bune practici europene în instituțiile de stat. Poliția trebuie să fie în serviciul cetățenilor, să îi ajute și să îi protejeze. Astfel, UE oferă sprijin Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție în realizarea procesului de reformare. Experții din cele două țări vor oferi asistență în elaborarea unei noi curricule de instruire și formare profesională pentru angajații poliției. Specialiștii străini au o vastă experiență în lucrul cu comunitatea și aplicarea legii și sunt gata să o împartă cu colegii de aici”, a spus Peter Michalko.

La rândul său, secretarul de stat în domeniul ordinii și securității publice, prevenirii și combaterii criminalității, Dorin Purice, a menționat că acest proiect reprezintă un instrument de cooperare administrativă pentru preluarea bunelor practici din străinătate.

„Acest proiect vine să susțină reformarea poliției și are drept scop fortificarea statului de drept și protecția drepturilor omului prin dezvoltarea unei poliții moderne. Inițiativa prevede elaborarea unor programe de învățământ modern în sistemul de poliție, care se va axa pe lucrul practic. Ne bucurăm că experții din Polonia și Lituania vor participa la acest schimb de experiență, fapt care va influența pozitiv creșterea încrederii societății în poliție. Sper ca acest proiect să fie un suport major în procesul de inițiere și formare continuă a polițiștilor, iar aceștia să dea dovadă de dedicație, responsabilitate și implicare maximă”, a afirmat Dorin Purice.

Proiectul Twinning UE „Reforma instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție din Republica Moldova” urmează a fi realizat până în anul 2021. În R. Moldova primul proiect Twinning a fost lansat în 1998.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18009260

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!