ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială va acorda Republicii Moldova un grant pentru Proiectul „Piața energetică transparentă”

14:33 | 17.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a grupului Băncii Mondiale, va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă în sumă de 410 mii de dolari SUA pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de  interconectare electrică cu România. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de grant în vederea realizării Proiectului „Piața energetică transparentă”, informează MOLDPRES.

Grantul va fi utilizat pentru pregătirea unui studiu de fezabilitate în perspectiva elaborării proiectului tehnic pentru consolidarea internă a sistemului de transport și dezvoltare a capacităților întreprinderii de stat Moldelectrica.

Actualitatea Acordului este determinată de necesitatea implementării proiectului de interconexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă în Republica Moldova și integrarea ei cu piața regională de energie electrică a UE, notează Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Proiectul de asistență al Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (AID) propus spre implementare corespunde uneia dintre direcțiile prioritare de dezvoltare prevăzute în Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030 și face parte din noul Cadru de Parteneriat pentru Moldova al Băncii Mondiale.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane de euro, care constă din două module de conversie de configurație back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcănești și o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între stațiile electrice Vulcănești și Chișinău, inclusiv extinderea stației 400 kV din Vulcănești și modernizarea stației 330 kV din Chișinău. Preliminar, s-a convenit că Banca Mondială va finanța consolidarea internă: extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești - Chișinău, iar construcția stației din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Uniunea Europeană.

Astfel, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării proiectului de interconectare electrică, în baza cărora Banca Mondială urmează să acorde un împrumut în dolari, valoarea căruia nu va depăși echivalentul a 70 milioane euro, AID va acorda grantul în valoare de 410 mii de dolari.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18009298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!