ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şcolile de şah din Râbniţa şi Rezina au fost renovate cu suportul UE

13:20 | 22.10.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Școlile de șah din Râbnița și Rezina  au fost modernizate datorită proiectului „Șahul fără frontiere”, implementat de Federația de Șah a R. Moldova, cu susţinerea Uniunii Europene.  Instituţiile şi-au reluat activitatea ieri, cu turnee la care au participat copii de pe ambele maluri ale Nistrului, transmite MOLDPRES

Investiția Uniunii Europene în acest proiect se estimează la 110 mii de euro și a fost acordată în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Vă felicit pentru că ați ales să jucați șah. Șahul nu este doar un joc distractiv, ci este, de asemenea, un exercițiu excelent pentru a vă ajuta creierul să se dezvolte și pentru a cultiva o serie de alte abilități importante,  care vă vor ajuta mai târziu în viață”, a menţionat la ceremonia de inaugurare Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.

Școala de șah din Rezina activează în incinta Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun”,  în care învață peste 900 de copii. "Deschiderea școlii de șah a fost mult așteptată de elevi și părinți. Numărul de solicitări era mare, însă instituția nu dispunea de un spațiu amenajat și nici de cadre.  Școala de șah din Râbnița deja crește campioni europeni. Ilia Martinovici, deținătorul titlului de campion european în 2015, este unul dintre discipolii săi",  au afirmat surse de la PNUD.

Ambele școli au fost reparate, dotate cu mobilier, echipament și manuale de specialitate. Acestea sunt accesibile şi pentru persoanele cu nevoi speciale. Lecțiile de șah sunt gratuite, iar antrenorii au beneficiat de instruiri specializate.

„Este un proiect unic și ne bucurăm că am beneficiat de sprijin european pentru a-l realiza. Ambele centre pot găzdui competiții de nivel național. Sunt sigur că prin competițiile comune vom spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului”, a spus Serghei Bargan, reprezentantul Federației de Șah a R. Moldova.

Școlile de șah din Rezina și Râbnița se numără printre cele 80 de obiective de infrastructură renovate prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali în proiecte comune.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18009458

img18009458

img18009458

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!