ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Finanțelor a anunțat lansarea sistemului MTender la nivel național

13:52 | 24.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Instituțiile statului sunt obligate, începând cu 17 octombrie curent, să efectueze toate achizițiile publice prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat Registrul de Stat al Achizițiilor Publice (MTender). Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în contextul organizării la Chișinău a unui atelier regional privind achizițiile publice, informează MOLDPRES.

„Sistemul de achiziții electronice Mtender a fost lansat la scară națională acum câteva zile. Avem primele 120 de licitații anunțate în sistemul nou, care cuprind achiziții de peste 100 mln lei”, a precizat Armașu.

Potrivit oficialului, atelierul desfășurat la Chișinău are scopul de a împărtăși experiența acumulată în reforma achizițiilor publice și în particular în implementarea sistemului Mtender. „Un aspect important al reformei este implementarea sistemului Mtender. Noi avem o abordare mai inedită care a fost testată în Ucraina și presupune crearea unui sistem care implică sectorul privat sub forma unor platforme de interfață care asigură interconexiune pentru toate autoritățile contractante și pentru agenții economici. Ne-am propus să avem un sistem care să asigure toate etapele de achiziții, de la anunțul licitației până la încheierea și executarea contractului, toate procesele fiind digitalizate și integrate în sistemul Mtender. Dacă ar fi să raportăm la Republica Moldova efectele pe care le-a avut un sistem similar implementat în Ucraina, atunci estimăm economii de până la un miliard de lei anual”, a specificat ministrul.

Allan Wolff, Directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a declarat că Republica Moldova este unul dintre cele 50 de state membre ale Acordului de achiziții publice a OMC, care în prezent întrunește achiziții de 1,7 trilioane dolari SUA. Potrivit oficialului, chiar dacă Moldova este o țară mică, aceasta este un lider în utilizarea tehnologiilor informaționale în diferite domenii și poate fi un exemplu pentru alte țări.

Atelierul regional privind achizițiile publice se desfășoară la Chișinău în perioada 23–25 octombrie curent și întrunește reprezentanți din 20 de state, inclusiv Albania, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Muntenegru, Tadjikistan, Turcia și Ucraina.

Etapa de testare a proiectului-pilot MTender a început în ianuarie 2017.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18009528

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!