ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 600 de profesori de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost instruiți în domeniul drepturilor omului

13:52 | 25.10.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Peste 600 de profesori de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost instruiți în domeniul drepturilor omului în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către asociația obștească „Institutul pentru Democrație”, transmite MOLDPRES.

Proiectul „Creșterea încrederii reciproce dintre cadrele didactice de pe cele două maluri ale Nistrului” a fost realizat în parteneriat cu Societatea de cultură bulgară „Rodoliubeț” din regiunea transnistreană și Centrul pentru promovarea și protecția drepturilor femeii tinere din Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele asociației obștești „Institutul pentru Democrație”, Andrei Borșevski, a specificat că 350 dintre profesorii instruiți în cadrul proiectului sunt din regiunea transnistreană. „Aceștia sunt profesori care activează atât în școli, cât și în instituțiile superioare de învățământ. Scopul proiectului a fost apropierea Chișinăului și Tiraspolului prin creșterea încrederii și sprijinirea inițiativelor, care implică profesorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Totodată, inițiativa este orientată spre implementarea metodelor de educație pro-activă și crearea unor legături permanente prin sporirea încrederii reciproce. Ne bucurăm că profesorii instruiți vor transmite cunoștințele acumulate tinerii generații pentru a cultiva cetățeni activi, ce cunosc principiile democrației”, a spus Borșevski.

În cadrul proiectului au fost desfășurate circa 50 de training-uri, care au fost moderate de experți din SUA, Ucraina și Republica Moldova. „Seminarele au avut loc la Chișinău, Comrat și în mai multe localități din regiunea transnistreană. În cadrul acestora, profesorii au avut ocazia să facă schimb de opinii și experiență, dar și să vină cu propriile inițiative”, a afirmat directorul comunității bulgare „Rodoliubeț”, Andrei Nicolaev.

La rândul său, Jana Șașacova, metodist la Centrul pentru promovarea și protecția drepturilor femeilor tinere, a subliniat că, în cadrul proiectului, au fost create trei centre de resurse metodologice, unde profesorii și studenții de la facultățile pedagogice pot veni și se pot pregăti pentru ore. „Aceștia au acces atât la cărți specializate, cât și la resursele online. Centrele au fost deschise la Chișinău, Comrat și în localitatea Parcani, care se află în apropiere de Tiraspol și Bender. Profesorii sunt foarte mulțumiți de crearea acestora, întrucât aici își pot perfecționa cunoștințele în domeniul drepturilor omului”, a menționat Șașacova.

„De la bun început, profesorii erau mai rezervați, însă în decursul seminarelor aceștia au reușit să facă schimb de opinii și să participe la discuțiile cu experții. La fel, profesorii au putut să vadă care sunt realitățile din instituțiile de învățământ de pe ambele maluri ale Nistrului, să cunoască din prima sursă despre problemele și evenimentele din țară”, a remarcat reprezentanta Școlii de studii politice din Tiraspol, Elena Alexii. 

În cadrul proiectului au fost editate mai multe cărți ce prezintă subiectul drepturilor omului. Acestea au fost repartizate în mai multe instituții de învățământ din țară.

Proiectul „Creșterea încrederii reciproce dintre cadrele didactice de pe cele două maluri ale Nistrului” a fost lansat în anul 2016 și are o valoare totală de 650 mii de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18009586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!