ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul ”Geneza Art” va prezenta premiera unui spectacol de un dramaturg polonez

12:51 | 26.10.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Premiera spectacolului intitulat ”Gardenia”, după o piesă semnată de dramaturgul polonez Elżbieta Chowaniec, în regia Danielei Burlaca, va avea loc pe 27 și 28 octombrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” din capitală, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, ”Gardenia” este o poveste de familie, o dramă a patru femei poloneze din patru generații îşi spun povestea. În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și bogăția perioadei, ies la iveală relațiile complicate, dar totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică. 

Elżbieta Chowaniec, dramaturg de origine poloneză este născută în 1982 la Cracovia. Este  absolventă a Facultății de Film și Televiziune din Silezia, a Facultății de Jurnalism din Varșovia, deținătoare a diplomei de scenarist de film a legendarei școli din Lodzi. „Gardenia” este prima ei piesă şi a fost montată în 2007 la Teatrul Dramatic din Varşovia, unde se mai află şi astăzi în repertoriu. De atunci a fost tradusă în numeroase limbi şi produsă în diferite țări. În cei 11 ani de la debut, piesele şi adaptările sale au avut peste 20 de premiere.

Tot sâmbătă, 27 octombrie, la 11.00, la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” va fi jucat spectacolul ”Cheburashca și circul” după Eduard Uspenski, în regia lui Ghenadii Boiarkin și la 18.00 - spectacolul ”Dragoste interzisă” după A. S. Pușkin, regie - Ghenadii Boiarkin.

În aceeași zi, la 18.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va  avea loc spectacolul „Cântec de leagăn” de Dumitru Matcovschi în regia lui Alexandru Cozub – o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor ’80-90, perioada „marii restructurări sovietice”. 

Duminică, la 10.00, Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” va prezenta spectacolul ”Cenușăreasa” de Tamara Gabbe în regia lui Ghenadii Boiarkin, și la 17.00 – spectacolul ”Lysistrata sau orașul femeilor” de L. Filatov în regia lui Dumitru Koev.

În aceeași zi, la 18.00, publicul este așteptat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian în regia lui Alexandru Cozub. Acțiunea se desfășoară într-un orășel de provincie, unde profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. 

Tot duminică, la 18.30, la Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va avea loc spectacolul ”Căldură în noiembrie” de dramaturgul bulgar Yana Dobreva în regia lui Petru Vutcărău, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, spectacolul relatează despre Alex, un medic american cu renume mondial, care se întoarce în orașul său de baștină, situat undeva pe litoralul Marii Negre, în Bulgaria, de unde a emigrat, mai bine zis a fugit, acum 40 de ani. În taverna unde și-a petrecut cei mai frumoși ani ai tinereții, el o întâlnește pe fosta lui iubită, Elena. Pentru a serba această întâlnire și a nu fi deranjați de alți clienți, Alex roagă proprietarul ca acesta să închidă localul. Rămași singuri, cei doi încep să-și depene amintirile.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18009630

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!