ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria capitalei a procurat tehnică performantă pentru colectarea și transportarea frunzelor

12:28 | 29.10.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău a procurat cinci aspiratoare și cinci remorci pentru colectarea și transportarea frunzelor, iar până la mijlocul acestei săptămâni deșeurile vegetale urmează a fi depozitate la platforma din strada Pruncul. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău, transmite MOLDPRES.

Sursa citată a specificat că, în capitală, urmează să ajungă și cinci tractoare multifuncționale.

„Toată tehnica nouă a costat 3,8 milioane de lei. Încercăm să facem față și să evacuăm sistematic frunzele. Săptămânal, sunt efectuate în jur de 350 de rute. Până acum, frunzele erau colectate manual. Ne propunem ca pe teritoriul platformei să instalăm o stație de compostare, care va deveni funcțională începând cu anul viitor. Compostul va fi utilizat în parcurile și grădinile publice din capitală", a spus Burdiumov.

Șeful direcției a îndemnat cetățenii să nu arunce alte deșeuri în grămezile de frunze. „Unii obișnuiesc să ducă la platformele de colectare a deșeurilor chiar și electrocasnice sau mobilă veche, fapt care ne îngreunează mult munca. Totodată, cei care aprind frunzele în curți riscă amenzi de până la 9 mii de lei”, a afirmat Ion Burdiumov.

La rândul său, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat ca în termen de trei zile să fie evacuate toate frunzele din oraș. „Până acum colectarea se făcea manual, de acum înainte aceasta va fi făcută cu aspiratoare speciale. Sperăm că în așa mod, procesul va fi mai eficient”, a menționat Codreanu.

Totodată, pretorii de sector au comunicat că agenții economici sunt avertizați privind depozitarea frunzelor, însă din păcate nu toți se conformează. Astfel, săptămâna trecută, pe numele acestora au fost întocmite 23 de procese verbale, iar o comisie efectuează controale sistematice.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18009692

img18009692

img18009692

img18009692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!