ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Moody's a confirmat ratingul pe termen lung al Republicii Moldova la "B3", cu perspectivă stabilă

13:05 | 05.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Moody's Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală al Republicii Moldova la "B3" şi a menţinut perspectiva la stabilă, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară, informează MOLDPRES.

Conform comunicatului, decizia vine în urma creşterii economice solide, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar.

Moody's apreciază că ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămâne neschimbat, la "B2" şi, respectiv, "Caa1", în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la "B2".

Decizia de confirmare a calificativelor "B3" echilibrează provocările la adresa ratingului de credit al Republicii Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice şi de export reduse şi soliditatea instituţională limitată, faţă de datoria guvernamentală moderată şi progresele înregistrate în programul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea rezolvării vulnerabilităţilor din sectorul bancar.

Presiunile pozitive asupra ratingului ar putea apărea în urma continuării reformelor din sectorul financiar, deopotrivă cu întărirea profilului de guvernare al ţării. Rezolvarea impedimentelor structurale - cum ar fi mediul economic slab şi lipsa forţei de muncă - ar putea duce la o îmbunătăţire a calificativului Republicii Moldova. În schimb, ratingul ar putea fi revizuit în scădere dacă va exista o creştere a riscurilor politice care să aibă ca rezultat o încetinire sau o modificare a progreselor reformelor realizate în programul cu FMI sau atitudinea fiscală va fi mai puţin prudentă, erodând profilul fiscal relativ favorabil al Guvernului. Deşi este puţin probabil, calificativul Republicii Moldova ar putea fi înrăutăţit dacă se deteriorează rapid condiţiile din regiunea transnistreană, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Ultima decizie, din 2 noiembrie 2018, a Agenției de evaluare financiară Moody's vine după îmbunătățirea, la 13 ianuarie 2017, a perspectivei ratingului B3 de țară al Republicii Moldova de la negativă la stabilă. Moody's menționa atunci că a revizuit ratingul ca urmare a ”reducerii riscurilor de finanțare guvernamentală” după semnarea Acordului cu FMI, ”care a declanșat finanțarea multilaterală și bilaterală suplimentară”, precum și ”adoptării noului cadru de reglementare bancară menită să consolideze guvernanța sistemului bancar”.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18009887

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!