ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AGEPI va beneficia de un sistem de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală

18:36 | 06.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. Rezultatele proiectului Uniunii Europene de asistență tehnică ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în R. Moldova” au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment de închidere a acestuia, organizat de Agenția de Stat Pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a menționat că acest proiect  a contribuit la eficientizarea interacțiunii organelor de ocrotire a drepturilor de proprietate intelectuală,  la fortificarea mediului de afaceri, disciplinarea  agenților economici și a consumatorilor, precum și la îmbunătățirea imaginii investiționale în Republica Moldova. ”Proiectul a contribuit, de asemenea, la realizarea angajamentelor asumate de către R. Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu UE și a susținut eforturile AGEPI  și ale altor entități din țară de edificare a unei culturi de proprietate intelectuală bazată pe respect, deoarece doar o societate cu un înalt nivel de cultură în domeniul dat, care înțelege și respectă creația intelectuală, se îndreaptă spre  stabilitate, dezvoltare economică durabilă și progres social și cultural”, a subliniat Lilia Bolocan.

Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o platformă de instruire la distanță (E-Learning Platform), care are drept scop consolidarea sistemului educațional în domeniul proprietății intelectuale. De asemenea, proiectul a contribuit la revizuirea curriculum-ului universitar și elaborarea modelelor de lecții pentru licee, a materialelor instructiv-educative, care ulterior vor fi integrate pe platforma E-Learning.

”În cadrul proiectului a fost creat un sistem IT sub forma unei platforme de comunicare și schimb de date între instituțiile cu responsabilități în domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală.  Integrarea acestui sistem va avea loc în baza unei hotărâri de guvern, care va reglementa cooperarea dintre instituțiile publice implicate în acest proces. În prezent,  platforma este găzduită de AGEPI și poate fi îmbunătățită și dezvoltată cu alte module”, a mai spus Lilia Bolocan.

La rândul său, Grigore Cațer, șef de secție la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, a menționat că în cadrul proiectului a fost elaborat un ghid pentru a instrui consumatorii cum să se protejeze de produse contrafăcute și să procure doar produse originale și de calitate ale deținătorilor de branduri.

Proiectul UE de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova” a durat  doi ani  și a avut un buget de 1,8 milioane de euro. Beneficiar al proiectului a fost Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, având drept parteneri co-beneficiari ministerele Justiției, Afacerilor Interne, Procuratura Generală,  Serviciul Vamal și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)   

img18009936

img18009936

img18009936

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!