ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recoltarea culturilor de grupa II este aproape de finalizare, cu o productivitate mai bună ca anul trecut

13:20 | 09.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Recoltarea culturilor de grupa doi este aproape de finalizare, iar datele preliminare indică o productivitate medie pe hectar mai mare faţă de anul trecut, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Potrivit datelor oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, în ţară au fost recoltate în jur de 95% din suprafața totală de 344 mii de hectare, cultivate cu floarea-soarelui. Productivitatea medie pe ţară constituie 2,26 tone/ha: în raioanele din nord – 2,6 tone/ha, în raioanele din regiunile centru și sud – 2,1 tone/ha.

Au fost recoltate şi peste 80% din suprafața totală plantată cu porumb. Pe acest sector, productivitatea medie pe ţară constituie 5,1 tone/ha. Cea mai bună situaţie este înregistrată în raioanele din nord – 5,6 tone/ha, după care urmează zona de sud, cu 5,4 tone/ha, şi în raioanele din centru se recoltează în medie câte 4,7 tone/ha.

"Starea semănăturilor de porumb este satisfăcătoare, plantele și-au revenit după precipitațiile din lunile iunie-iulie. Astfel, conform prognozelor, în anul curent recolta medie pe hectar va fi mai mare comparativ cu anul trecut, când a constituit 3,7 tone/ha", a explicat, la solicitarea MOLDPRES, Marin Grama, consultant superior la Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

Aproape de sfârşit este şi recoltarea soiei, care a fost strânsă aproape în întregime (96%), cu o productivitate medie de 2,3 tone/ha.  

„Sfecla de zahăr a fost recoltată în proporţie de peste 50% din suprafața totală, dar lucrările decurg regulamentar. La ora actuală putem afirma că prognozele ce ţin de sfecla de zahăr sunt încurajatoare, atunci când atestăm o productivitate medie pe ţară ce constituie 40 tone/ha”, a specificat Marin Grama pentru MOLDPRES.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!