ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bălţi, Cimişlia şi Cahul sunt cele mai transparente localităţi din R. Moldova, conform unui studiu

14:28 | 09.11.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Orașele Bălți, Cimișlia și Cahul sunt cele mai transparente localități din Republica Moldova, iar Strășeni, Fălești și Cahul - cele mai transparente raioane din țară, în anul 2018, fapt pentru care au fost premiate. Clasamentul celor mai deschise autorități publice locale, realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu partenerii din Slovacia, a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferințe publice, transmite MOLDPRES.

Cele 60 de localități (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune), precum și 32 de consilii raionale, au fost evaluate în baza următoarelor nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile raionale. Punctajul maxim pentru administrația unei autorități publice locale constituie 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente localități sunt municipiul Bălți (82 de puncte), orașul Cimișlia (62 puncte) și municipiul Cahul (62 puncte). În acelaşi timp, cele mai transparente autorități publice locale de nivelul II sunt consiliile raionale din Strășeni (78 de puncte), Fălești (64 de puncte) și Cahul (58 de puncte).

„Timp de trei ani avem o cooperare frumoasă cu partenerii din Slovacia și în această perioadă am învățat multe. Am deprins metodologia de identificare a celor mai transparente autorități locale și am aflat care sunt instrumentele de măsurare a sustenabilității financiare. Astfel, am făcut un pas înainte pentru consolidarea autorităților publice locale din R. Moldova”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

Pe parcursul celor trei ani de monitorizare, administrațiile publice locale  au evoluat în ceea ce privește deschiderea către cetățeni. Cel mai mult a urcat în clasament municipiul Strășeni, urmat de orașul Sângerei, satul Cărpineni și orașul Ialoveni. Astfel, din 2016 și până în prezent, a crescut media generală de transparență cu 4,87 puncte procentuale pentru administrațiile publice locale de nivelul I și 7,34 puncte procentuale pentru administrațiile publice locale de nivelul II.

În context, Maroš Kramár, reprezentant al Ambasadei Republicii Slovace la Chişinău,  a menționat că această colaborare aduce rezultate pozitive sub forma unor premii pentru cele mai deschise autorități publice locale. „Multe mulțumiri aparțin municipalităților care fac parte din proiect și au încercat să fie mai transparente pentru nevoile cetățenilor lor. Ne dorim ca autoritățile cele mai deschise să devină un model pentru celelalte localități din R. Moldova”, a relevat diplomatul slovac.

Evaluarea administraţiilor publice din ţară are loc în cadrul inițiativei „Promovarea transparenței și sustenabilității financiare a politicilor regionale, a întreprinderilor de stat și a autorităților locale din Republica Moldova”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INECO). Inițiativa este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și are ca scop îmbunătățirea transparenței și a stabilității financiare a autorităților publice locale și a întreprinderilor de stat din R. Moldova prin transferul de know-how din proiectele similare implementate cu succes în Slovacia.

„Scopul inițiativei noastre a fost să îmbunătățim nivelul de deschidere a autorităților față de cetățeni și după trei ani putem observa un progres semnificativ în acest sens, ceea ce reprezintă un semn bun. Sunt fericit să văd că rezultatele monitorizării transparenței locale în Moldova sunt pozitive și autoritățile au devenit mai transparente”, a concluzionat directorul INEKO, Peter Golias.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18010056

img18010056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!