ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată o carte de versuri de Mihai Eminescu în limba italiană

18:03 | 16.11.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” a fost lansată astăzi cartea bilingvă  (în română și italiană) „Arborele Poeziei / L’Albero della Poesia” cu lirica lui Mihai Eminescu, relatează MOLDPRES.

Antologia include versuri de Mihai Eminescu, poezii de Veronica Micle dedicate poetului. Acestea au fost traduse în limba italiană de Varvara-Valentina Corcodel. Coperta lucrării a fost realizată de Nicolae Guțu, artist plastic din București.

Cartea cuprinde 240 de pagini și este însoțită de o recenzie semnată de cunoscutul eminescolog, academicianul Mihai Cimpoi. Volumul a fost editat cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Prezentă la eveniment, Ambasadorul Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti a remarcat că această apariție editorială, alături de celelalte realizate de Varvara-Valentina Corcodel și de către alți traducători, va contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă și la o apropiere tot mai aprofundată dintre culturile țărilor noastre.

În alocuțiunea sa, academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării, a menționat că lansarea acestei cărți este un eveniment deosebit, deoarece Varvara-Valentina Corcodel, de mai mulți ani promovează cultura română în Italia și cultura italiană în R. Moldova.

”Tabloul acestei receptări italiene a lui Eminescu este foarte complex și bogat. În Italia au mai apărut traduceri din opera lui Mihai Eminescu, precum și două monografii consacrate creației poetului. Avem un tablou impunător. Până în prezent, Eminescu a fost tradus în 87 de limbi în 250 de țări”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

În context, academicianul Nicolae Dabija a afirmat că prin această carte, traducătoarea Varvara-Valentina Corcodel continuă să promoveze  imaginea culturii noastre în Italia.   

În cadrul evenimentului, elevi de la Liceul ”Dante Alighieri”  au prezentat un recital de versuri de Mihai Eminescu în limba italiană.

img18010290

img18010290

img18010290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!