ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADR-urile sunt o forţă motrice în dezvoltarea regională a ţării, susţine directorul ADR Sud

10:32 | 24.11.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) din R. Moldova rămân a fi actori foarte activi în implementarea politicilor de dezvoltare regională și au implicat părțile interesate în activitățile ce contribuie la o  dezvoltare locală durabilă. Despre aceasta a declarat Maria Culeşov, directorul ADR Sud, în cadrul Conferinţei Țărilor Parteneriatului Estic, desfăşurată în perioada 22-23 noiembrie, la Kiev (Ucraina), transmite MOLDPRES.

Maria Culeșov a menţionat că ADR sunt instituțiile nucleu, forţa motrice, care promovează implementarea în teritoriu a politicii statului în domeniul dezvoltării regionale. Directorul ADR Sud a adus exemple concrete de cooperare, care au dat rezultate reușite, printre care crearea la nivel de regiuni a Comitetelor de planificare strategică, care au participat nemijlocit la elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Regionale 2012-2016 și 2016-2020.  

Sursa citată a informat, de asemenea, despre mai multe proiecte investiţionale realizate în regiuni în sectoare deosebit de importante pentru populaţie, aferente priorităților stabilite în strategiile  regionale, cum ar fi: aprovizionare cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, drumuri regionale și locale, eficiență energetică, economie și turism etc.

„Este de remarcat faptul că unul din aceste proiecte, și anume ”Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor”, este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei ”Primarii pentru creștere economică”. În cadrul acestui proiect avem un parteneriat larg între ADR Sud și cele opt consilii raionale, care sunt parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud. Aria de acoperire a proiectului este întreaga regiune de sud. Beneficiari direcți vor fi întreprinderile mici și mijlocii din regiune, potențialii antreprenori, autoritățile publice locale, precum și întreaga populație din regiune”, a exemplificat Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Conferinţa Țărilor Parteneriatului Estic, desfăşurată la Kiev, a avut genericul "Municipalităţi - pentru o creştere durabilă". În cadrul evenimentului, organizat de două iniţiative majore ale Uniunii Europene pentru Țările Parteneriatului Estic - "Acordul primarilor " și " Primarii pentru creștere economică", au fost abordate subiecte ce țin de rolul autorităților publice locale și al Agențiilor de Dezvoltare Regională în asigurarea dezvoltării durabile, a stabilității economice și a adaptării la schimbările climatice. 

img18010529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!