ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul poliței medicale va rămâne neschimbat în anul 2019

12:04 | 24.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Prețul poliței de asigurare medicală va rămâne neschimbat în anul 2019 și va constitui 4056 de lei, conform proiectului fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor, votat în ședința de ieri, în prima lectură, de către deputați, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019, vor fi de 7326,0 mln lei, cu o majorare de 8,8% față de cele curente. Cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost stabilit în volum de 9%. Jumătate din această sumă va fi achitată angajat, iar cealaltă jumătate - de angajator. Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019 au fost estimate cu un deficit în sumă de 200 mln lei. 

Deputații au mai adoptat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Potrivit documentului, veniturile și cheltuielile bugetului respectiv vor fi de 21427,4 mln lei. Circa 60 la sută din totalul veniturilor vor constitui contribuțiile de asigurări sociale. Bugetul asigurărilor sociale de stat este estimat fără deficit. 

63,6% din totalul cheltuielilor vor fi direcționate pentru protecția socială a persoanelor în etate, 13 % - pentru protecția socială a persoanelor cu dizabilități. Alte circa 10 la sută vor fi cheltuite pentru protecția familiei și copilului.

Autorii proiectului au propus ca tariful contribuțiilor stabilit la 1 octombrie curent să fie menținut. Astfel, tariful achitat de angajatorii din sectorul privat va fi de 18%, angajatorii din agricultura vor achita de 12%, iar tariful contribuției individuale va fi de 6%. Persoanele fizice, ce își desfășoară activitatea pe bază de contract individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, vor achita 9456 de lei pe an, iar proprietarii sau arendașii de terenuri agricole - 2412 de lei pe an.

Cele două proiecte urmează a fi votate, în lectura finală, de plenul Parlamentului.

img18010535

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!