ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău se desfăşoară Festivalul naţional de teatru pentru copii „Acasă la Guguţă”

14:26 | 27.11.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Opt teatre din R. Moldova participă la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului naţional de teatru pentru copii „Acasă la Guguţă”, care se va desfăşura până la 2 decembrie la Chișinău. Deschiderea festivalului a avut loc astăzi în incinta Teatrului Municipal „Guguţă” şi a coincis cu împlinirea a 26 de ani de la fondarea instituţiei, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, directorul artistic al teatrului, Gabriela Lungu, a menţionat că, înfiinţat acum 26 de ani de către regretatul actor şi regizor Victor Ştefaniuc, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” şi-a dovedit menirea de promotor al tradiţiilor şi culturii poporului nostru, păstrându-şi talentul şi curajul de a semăna în sufletele celor mici bunătatea, mărinimia şi spiritul demnităţii naţionale.

Potrivit  directorului instituției, scopul festivalului este de a promova  spectacolele pentru copii.

Spectacolele prezentate în cadrul festivalului vor fi apreciate de către un juriu format din copii şi adolescenţi, câștigători ai concursurilor naționale de artă teatrală, și de un juriu secundar, format din specialiști în domeniu:  Artista Poporului Mariana Bahnaru, dramaturgul Nicolae Rusu, criticul de  artă Violeta Tipa, compozitorul Ilie Văluţă ş.a.

Pe lângă Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, la eveniment participă Teatrul Republican ”Luceafărul”, Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S uliţî Roz”,  Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul „Piciul Julien” din Chişinău, Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Bălţi și Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul.

Festivalul a început cu spectacolul „Hârzobul” de Laurențiu Budău în regia lui Victor Ștefaniuc, prezentat de Teatrul Municipal „Guguţă” şi se va încheia cu spectacolul „Mașa și ursul”, scenariu și regie – Ion Ambrosi,  al Teatrului  ”Piciul Julien”.

Teatrul Municipal „Guguţă” a fost înfiinţat la 27 noiembrie 1992. Pe parcursul unui sfert de veac, aici au fost montate peste 40 de spectacole, semnate de autori din literatura naţională şi cea universală. Instituția a fost laureată a mai multor festivaluri din România, Bulgaria, Rusia, Ucraina şi din alte ţări. În 2017, trupa teatrului a participat la Festivalurile Internaţionale din Braşov, Fălticeni, Alba-Iulia şi Cluj-Napoca, România, Cerkasî şi Vinniţa, Ucraina.

img18010599

img18010599

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!