ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată expoziția „Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești”

17:58 | 28.11.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul „Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești”, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, informează MOLDPRES.

Expoziția prezintă peste 400 de obiecte ale culturii tradiționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea: ceramică, piese de mobilier, textile, port, obiecte de lemn și împletite în fibre vegetale, elemente cioplite în piatră. Spațiul cultural al expoziției face referire la Crișana (Țara Crișurilor), vestul României, și Basarabia, teritoriu al României Mari (1918-1944).

Solicitat de agenție, Petru Vicol, a menționat că expoziția are drept scop reflectarea diversității, dar în același timp și a unității artei populare românești, creată de comunitățile aflate la periferia estică și vestică a românității. ”Expoziția este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și este organizată împreună cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cu care colaborăm din noiembrie 2016. Acesta este cel de-al treilea proiect realizat în comun. Prezentarea pieselor din colecțiile muzeale ne oferă șansa unor reconstituiri în timp și spațiu ale realizărilor geniului popular din ambele regiuni etnografice, pentru a pune în valoare identitatea noastră culturală”, a specificat  Petru Vicol.

La rândul său, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, a afirmat că expoziția își propune să promoveze patrimoniul cultural comun. În context, șeful cabinetului ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, profesorul universitar Gheorghe Postică a remarcat că această expoziție unește două margini ale spațiului românesc. ”Este un proiect al unității prin diversitate”, a mai spus Gheorghe Postică.

Expoziția va fi deschisă până la 17 martie 2019. În luna aprilie a anului viitor, ea va fi inaugurată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, România.

img18010669

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!