ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Federația Rusă a stopat importul mai multor tipuri de fructe produse în raioanele Cantemir și Ialoveni

16:05 | 29.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Federația Rusă a stopat importul de caise, vișini, cireșe, piersici, nectarine, prune și porumb proaspăt produse de agenți economici din raioanele Cantemir și Ialoveni. Restricția a fost impusă din cauză că „prunele ar fi infectate cu agentul patogen Monilinia fructicola”, a anunțat astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Instituția a fost informată despre decizia părții ruse printr-o scrisoare, relatează MOLDPRES.

Ca rezultat, ANSA a anunțat că a inițiat o anchetă de serviciu. Instituția va analiza documentele și  rezultatele analizelor de laborator. În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară crearea unei comisii mixte pentru inspectarea în comun, cu prelevări de probe de fructe din depozitele frigorifice atât din raioanele Cantemir și Ialoveni, cât și din alte raioane la alegerea părții ruse.

Totodată, pentru a preveni exportul fructelor infestate cu agentul pathogen Monilinia fructicola şi dăunătorul Grapholita molesta, ANSA a elaborat măsuri preventive. Astfel, instituția a obligat exportatorii de fructe sâmburoase în Federația Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismului de carantină. ANSA a precizat că doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

Anterior, presa rusă scria că zeci de tone de prune moldovenești au fost distruse în Federația Rusă, din cauza unui obiect de carantină găsit în ele. 

img18010719

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!