ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Locatarii blocului afectat de explozie pot reveni acasă

14:01 | 06.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Locatarii blocului afectat de explozia din sectorul Râșcani al capitalei pot reveni de astăzi acasă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, 116 din cele 126 de apartamente pot fi locuite deja, iar în 10 apartamente, de la etajele 14-17, care au fost cele mai afectate de deflagrație – au loc lucrări de finisare, care se vor încheia în următoarele zile.

În urma deflagrației, la indicația premierului Pavel Filip, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a dispus crearea de urgență a grupului de lucru format din specialiști în domeniu, care au expertizat, monitorizat și coordonat toate acțiunile de reparație a blocului afectat.

„Datorită operativității, profesionalismului, muncii continue și organizării corecte am reușit în doar două luni să restabilim calitativ blocul afectat. În lucrări au fost implicați mai mulți experți, inclusiv șase echipe tehnice, în frunte cu Mihai Lupașcu, șeful Direcției urbanism, construcții și locuințe din cadrul ministerului, reprezentanți ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică, autoritățile locale și compania de construcții care a efectuat lucrările de reabilitare. Ne bucurăm că în ajunul sărbătorilor, locatarii pot reveni în siguranță acasă”, a spus Gaburici.

Totodată, ministrul a îndemnat cetățenii să nu utilizeze buteliile de gaz, în scop de siguranță. „Pentru a nu se mai repeta astfel de cazuri este foarte important să nu utilizăm butelii cu gaz în apartamente, iar dacă cunoaștem că cineva le deține, neapărat trebuie să anunțăm autoritățile responsabile”, a afirmat Chiril Gaburici.

În prezent, experții Ministerului Economiei și Infrastructurii lucrează la realizarea unui regulament care va prevedea expres utilizarea, alimentarea și importul buteliilor de gaz pe întreg teritoriul țării.

Cinci persoane au decedat în urma exploziei produse la 6 octombrie curent într-un bloc cu 21 de etaje din sectorul Râşcani al capitalei. Pentru reabilitarea blocului, primăria Chișinău a alocat 10 milioane de lei.

img18010928

img18010928

img18010928

img18010928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!