ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului va fi suspendat din funcție pentru refuzul de a promulga mai multe legi

12:18 | 10.12.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Șeful statului Igor Dodon va fi suspendat din funcție, după ce a refuzat repetat promulgarea a cinci acte legislative votate repetat de parlament. Decizia a fost luată astăzi de către magistrații Curții Constituționale (CCM), relatează MOLDPRES.

O sesizare în acest sens a fost depusă la finele săptămânii trecute de către președintele parlamentului, Andrian Candu, și deputatul democrat, Sergiu Sârbu, care au cerut Înalții Curți „să constate circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte pentru a depăși blocajul instituțional generat de șeful statului de a executa obligația constituțională de promulgare a legilor votate repetat de parlament”.

Solicitat de agenție, deputatul democrat Sergiu Sârbu a specificat că printre cele cinci acte legislative se numără documentul ce prevede că terenul Stadionului Republican va deveni proprietate a Statelor Unite ale Americii, sărbătorirea pe 9 mai a Zilei Europei, promulgarea noului Cod al Audiovizualului și Legea privind Inspectoratul General de Carabinieri.

„Deocamdată nu se cunoaște când urmează a fi promulgate actele legislative, însă cred că acest fapt va avea loc în următoarele zile”, a spus Sârbu.

Potrivit deciziei Curții, documentele vor putea fi promulgate de către speakerul Andrian Candu sau premierul Pavel Filip.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Este pentru a cincea oară, când Înalta Instanță s-a pronunțat pentru suspendarea din funcție a șefului statului.

img18011031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!