ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Toate focarele de pestă porcină africană au fost lichidate

15:09 | 10.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Toate focarele de pestă porcină africană (PPA) au fost înlăturate complet, iar proprietarii animalelor sacrificate urmează să primească despăgubirile de circa 800 de mii de lei, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, autoritățile au ridicat restricțiile pentru ultimele trei focare stabilite în localitățile Paicu și Zârnești din municipiul Cahul. În același timp, specialiștii continuă să supravegheze cele 14 focare de pestă porcină africană la mistreți, înregistrate în perioada 2017-2018, și care, conform legislației în vigoare, trebuie monitorizate timp de 24 de luni. Aceste focare sunt localizate în raioanele Rezina, Orhei, Cimișlia, Cahul și Ștefan Vodă.

De asemenea, autoritățile atenționează că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi focare de PPA. Astfel, în Ucraina până în prezent au fost înregistrate aproximativ 140 de focare, iar în România peste 1100.

În acest an, în țara noastră au fost înregistrate 37 focare de PPA, dintre care 27 la porcii domestici. Din cauza bolii, au fost sacrificați aproape 600 de porci. În context, autoritățile solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii/morții animalelor sau în cazul în care sunt depistate cadavre de mistreți.

img18011039

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!