ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Moldovenii domiciliaţi în afara ţării vor avea dreptul la pensie

10:44 | 14.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare, dar şi legea care stabileşte că moldovenii care locuiesc peste hotarele țării vor avea dreptul la pensie în Republica Moldova au fost publicate în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Modificările legislaţiei prevăd că persoanele care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, vor putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială, de la ultimul domiciliu din Republica Moldova. În prezent, asiguratului, care îşi stabileşte domiciliul în străinătate, nu i se acordă acest drept.

Totodată, persoanele care își vor stabili dreptul la pensie vor fi obligate, o dată în 12 luni, să confirme acest drept. Procedura va putea fi efectuată la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, aflate peste hotarele țării.

Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!