ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veteranii războiului din Afganistan vor fi decorați cu Crucea comemorativă

15:16 | 14.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă din Afganistan, vor fi decorați cu Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)”. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege, care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Crucea va fi o distincţie de stat comemorativă şi se va conferi cetăţenilor care au participat la acțiunile de luptă din Afganistan în perioada 24 decembrie 1979 – 15 februarie 1989 în cadrul contingentului limitat al trupelor militare sovietice în această țară.

Distincția reprezintă o cruce greacă mare, așezată peste o cruce greacă mai mică, totul de argint. În mijlocul crucii este reprezentată în relief silueta frontală a monumentului principal din cadrul Complexului memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Chișinău, de aur. Distincţia se poartă în partea stângă a pieptului.

Circa 8 500 de persoane vor primi distincțiile. Pentru confecționarea acestora, în bugetul de stat pe anul viitor au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de circa 2,5 mln de lei.

La 15 februarie 2019 vor fi marcați 30 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare sovietice din Afganistan. 

Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

img18011213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!