ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Campania electorală pentru referendumul republican va începe odată cu înregistrarea participanților

16:07 | 18.12.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Campania electorală pentru referendumul republican consultativ va începe odată cu înregistrarea participanților în cursa electorală. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi programul calendaristic privind desfășurarea referendumului din data de 24 februarie 2019, transmite MOLDPRES.

Potrivit șefului CEC, Alina Russu, participanții în cadrul referendumului sunt partidele politice și blocurile electorale. „Perioada de înregistrare a acestora începe la 26 decembrie curent, în aceeași zi cu înregistrarea participanților pentru scrutinul parlamentar. În cazul referendumului, participanții pot începe campania electorală din momentul înregistrării. Aceștia pot face campanie electorală „pro” sau „contra” asupra subiectelor propuse”, a afirmat Russu.

Conducerea CEC a subliniat că atât în cazul scrutinului parlamentar, cât și în cazul referendumului republicam perioada de înregistrare este de 30 de zile. „Astfel, în perioada 26 decembrie 2018 – 24 ianuarie 2019 concurenții se pot prezenta la CEC cu actele necesare. În total, 46 de partide  se pot înscrie în cursa electorală. Totodată, campania electorală pentru scrutinul parlamentar va începe la 25 ianuarie, cu o lună înainte de alegeri”, a spus Alina Russu.

În cadrul referendumului, cetăţenii vor trebui să răspundă la două întrebări: dacă sunt „de acord cu reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61" şi dacă sunt de acord ca „poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile".

Referendumul va avea loc în data de 24 februarie 2019, în aceeaşi zi cu data desfăşurării scrutinului parlamentar, care va fi organizat după un sistem electoral mixt. Pentru desfășurarea referendumului național sunt necesare peste 10 mln de lei, iar pentru organizarea scrutinului parlamentar - 110,2 mln lei.

img18011314

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!