ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Fiscal de Stat a prezentat rezultatele de activitate pentru anul 2018

17:24 | 19.12.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Peste 33 de miliarde lei au fost acumulate la bugetul public național pe parcursul a 11 luni ale anului curent, cu 4,1 miliarde lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Sergiu Pușcuță, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate rezultatele de activitate pentru anul 2018, relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în această perioadă a fost lansat Ghișeul Unic de Raportare Electronică care include formulare de raportare electronică către Ministerul Finanțelor, SFS, CNAS, CNAM și Biroul Național de Statistică.

„În anul 2018, a fost lansat modulul „Contul Unic” în cadrul sistemului „Contul curent al contribuabilului”, care permite achitarea obligațiunilor fiscale printr-un singur instrument. Totodată, în anul curent am lucrat asupra dezvoltării sistemului informațional „e-Cerere” fiind lansate două module noi și anume: „Înregistrarea contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice” și „Gestionarea patentelor de întreprinzător”, care permite depunerea electronică a cererii de înregistrare și prelungire a patentei de întreprinzător. La fel, începând cu 1 ianuarie 2019, SFS va gestiona Registrul conturilor bancare ale persoanelor fizice și juridice nerezidente. Implementarea acestui registru va asigura combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, a spus Pușcuță.

Șeful SFS a remarcat că, pe parcursul acestui an, un accent deosebit a fost pus întru minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”. „Au fost realizate acțiuni de informare și sensibilizare a contribuabililor. Totodată, au fost efectuate controale, în rezultatul cărora au fost adoptate 76 decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației și calculate suplimentar pentru plată 23,7 milioane lei”, a afirmat Sergiu Pușcuță.

Conducerea instituției a anunțat că, în anul 2019, SFS va continua concentrarea eforturilor pentru dezvoltarea serviciilor electronice pentru contribuabili, în scopul majorării gradului de conformare fiscală și creării unui climat favorabil mediului de afaceri. O altă prioritate reprezintă dezvoltarea funcționalității sistemului „e-factura” și utilizarea acesteia în cadrul achizițiilor publice. O altă măsură propusă este extinderea posibilității de achitare on-line a impozitelor și taxelor administrate de SFS și lansarea sistemului de monitorizare electronică a vânzărilor.

img18011356

img18011356

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!