ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poliţia avertizează populaţia să fie prudentă în perioada sărbătorilor de iarnă

12:22 | 24.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Poliţia naţională a avertizat populaţia să dea dovadă de prudenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, când se activizează spărgătorii de case şi hoţii de buzunare, de mijloace de transport etc., transmite MOLDPRES.

„E mai ușor să previi decât să suporți consecințele nedorite  și pentru ca sărbătorile să fie liniștite și fără evenimente neplăcute, poliția  recomandă  cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie", indică un comunicat al Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

"Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport public. Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile locuinţei sau autoturismului. Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor. Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi". Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante", avertizează IGP.

De asemenea, poliţia recomandă măsuri sporite de securitate pentru domicilii în timp ce proprietarii sunt plecaţi în vacanţă. "Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă sesizează o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa. Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile. Închideţi ermetic la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie. Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret. Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă", atenţionează poliţia.

De asemenea, Inspectoratul General de Poliţie solicită cetăţenilor să nu facă abuz de alcool, care reprezintă un risc crescut de tragedii, să nu urce în stare de ebrietate la volan şi să fie atenţi la utilizarea materialelor pirotehnice.

"Le dorim tuturor cetăţenilor R. Moldova sărbători fericite, iar în cazul în care deveniți victima unei infracțiuni, nu ezitați, apelaţi imediat poliția la numărul unic de urgență 112", se arată în informaţia IGP.

img18011485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!