ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Înotătorul moldovean Ion Lazarenco-Tiron a fost desemnat Omul Anului de The World Open Water Swimming Association

14:43 | 02.01.2019 Categorie: Sport

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/. Înotătorul moldovean Ion Lazarenco-Tiron a fost desemnat Omul Anului 2018 de Asociația Mondială de Natație în Ape Deschise, transmite MOLDPRES.

Lui i s-a acordat acest titlu într-o dispută cu alți 14 concurenți: Benoît Lecomte (Franța-SUA), Cameron Bellamy (Africa de Sud),  Diego López Dominguez (Insulele Canare), Ferry Weertman (Olanda), Igor Lukin (Rusia), John Batchelder (SUA), José Luis Larrosa Chorro (Spania),  Kristóf Rasovszky (Ungaria), Lewis Pugh (Marea Britanie-Africa de Sud), Maarten van der Weijden (Olanda), Ned Denison (Irlanda-SUA), Rohan More (India), Vladimir Mravec (Slovakia-Australia) și  Yaroslav Pronin (Belarus).

Victoria repurtată a fost determinată, în mare măsură, de faptul că anul trecut el a parcurs Strâmtoarea Cook (26 de kilometri lungime) în 11 ore și 5 minute. Conform sportivului, el urma să sosească la finiș după aproximativ 7 ore, dar din cauza timpului nefavorabil a parcurs-o cu circa 4 ore peste așteptări. „Tot ce putea să se întâmple mai rău, s-a întâmplat. Valurile erau atât de mari, încât nava, care ne însoțea, stătea la o distanță de peste 600 de metri, ca să n-o arunce peste noi. Atunci, pentru prima dată, m-am gândit să mă dezic de această încercare”, a declarat el pentru mass-media.

Ion Lazarenco-Tiron a mai parcurs în 2014 Strâmtoarea Gibraltar (14 km) și Canalul Mânecii (34 km), în 2015 - Canalul de Nord (34 km), în 2016 - Canalul Catalina (34 km) și Canalul Molokai (44 km), în 2017 - Canalul Tsugaru (20 km).

Înainte de înotătorul moldovean, doar șase oameni de pe glob (Stephen Redmond din Irlanda), Anna-Carin Nordin (Suedia), Michelle Macy (SUA), Darren Miller (SUA), Adam Walker și Antonio Argüelles (ambii din Mexic) au parcurs aceste strâmtori incluse în provocarea Ocean’s Seven. 

Ion Lazarenco-Tiron s-a născut pe 22 ianuarie 1978, în satul Brăviceni, raionul Orhei. În 1997 a emigrat cu familia în Irlanda, iar din 1998 a făcut primele antrenamente de înot în bazinul olimpic de 50 metri de la „Guiness Beer Factory” din Dublin. În 1999 a devenit membru al sălii de sport din localitatea Bray, Irlanda, și chiar în primul an a câștigat competiția „Lupta de rezistență”. În 2013 a devenit membru a două asociații mari pentru traversarea înot a strâmtorilor: „Federația Înotătorilor Canalului Englez și a Piloților” și „Asociația Înotătorilor din Strâmtoarea Gibraltar”. În 2013 a parcurs timp de opt zile Nistrul pe traseul Soroca – Dubăsari (235 km).

img19000022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!