ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Naționalul chișinăuian și cel ieșean au realizat o coproducție dedicată Centenarului Unirii

16:03 | 03.01.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Premiera spectacolului ”Sfatul Țării”, realizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași și Teatrul Național „Mihai Eminescu”  din Chișinău, în regia lui  Cristian Hadji-Culea  și Petru Hadârcă, a avut loc zilele acestea la Iași, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a menționat că în spectacol joacă nouă actori, dintre care cinci de la Iași și patru - de la Chișinău. Este vorba de actorii Haruna Condurache, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Oana Sandu și Andrei Sava (Iași) și, respectiv, Anatol Durbală, Ion Mocanu, Valentin Zorilă și Mihai Zubcu (Chișinău). Scenarul este realizat de Mariana Onceanu-Hadârcă (Chișinău) și Cristian Hadji-Culea (Iași). Muzică - Vali Boghean, coregrafie - Dumitru Tanmoșan, video design - Andrei Cozlac.

Potrivit sursei citate,  aceasta este a doua coproducție realizată împreună cu un teatru din România, prima fiind cea din 22 noiembrie de la Chișinău, când Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și Teatrul Național Târgu-Mureș (Compania ”Liviu Rebreanu”) au prezentat premiera spectacolului "Miss Liberty - Ultimul Madrigal" de Mircea M. Ionescu, în regia lui Elemer Kincses.

La rândul său, Mariana Onceanu-Hadârcă a afirmat că centenarul a oferit prilejul de a menține timp de un an pe agenda zilei subiectele de istorie. ”Acest spectacol s-a adunat și a fost inspirat din documentele, expozițiile, dezbaterile organizate cu acest prilej, dar și din atitudinile și reacțiile contemporanilor noștri față de istorie, cu toată gama manifestării acestora, de la admirație la scepticism. Textul, la care am avut fericita ocazie și onoare să lucrez împreună cu regizorul Cristian Hadji-Culea, încearcă să surprindă ambele perspective: și cea cronologic istorică, și pe cea a receptării evenimentelor de la 1918 cu ochiul zilei de astăzi”, a subliniat Mariana Onceanu-Hadârcă.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului român al Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Centenar. El va prezentat din nou la Iași pe 22 ianuarie, iar la Chișinău – în perioada 27-30 martie, în cadrul Turneului  ”Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi și Chişinău”.

img19000053

img19000053

img19000053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!