ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal a încasat anul trecut la bugetul de stat 21,4 miliarde lei

10:48 | 09.01.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a încasat anul trecut la bugetul de stat 21,4 miliarde lei, cu 1 mlrd 038 mil. lei mai mult față de anul 2017, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Vamal, valorile sunt în creștere și în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea au crescut cu 1 mlrd 950 mil. de lei, constituind 39,4 miliarde lei.

Ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% și respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat rămâne a fi sectorul produselor petroliere, urmat de cel al tutunului. Pe poziția a treia în structura veniturilor se situează mărfurile de larg consum.

Conform Serviciului Vamal, un factor important care a influențat sporirea colectărilor la buget vizează reformele de simplificare a procedurilor vamale și de facilitare a comerțului internațional, implementate pe parcursul ultimilor ani. Aici putem menționa declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!