ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe drumurile naționale circulația rutieră este asigurată în condiții de iarnă

09:45 | 23.01.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Pe drumurile naționale se efectuează lucrări de patrulare și combaterea lunecușului, iar circulația rutieră este asigurată în condiții de iarnă, transmite MOLDPRES.

Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a menționat pentru agenție că, pe parcursul nopții, în zonele nord și centru a nins, iar în zona sud s-au înregistrat lapoviță și ninsori slabe.

„La lucrările de deszăpezire şi combaterea lunecușului au fost implicați 368 de muncitori rutieri și 325 de utilaje speciale, care au distribuit peste 2107 tone de material antiderapant. Toate sectoarele periculoase sunt monitorizate în permanență de către administratorii drumurilor și după necesitate se intervine”, a spus Căpăţină.

Solicitat de agenție, ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a menţionat că, în ultimele 24 de ore, salvatorii nu au fost solicitați de persoane aflate în dificultate. „Conform datelor operative primite de la furnizorii de energie electrică, în prezent nu sunt înregistrate deconectări. Pe timp de ninsoare, conducătorii auto sunt rugați să-și echipeze mijloacele de transport în mod corespunzător. Șoferii sunt îndemnați să pornească la drum pregătiți, să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. La fel, conducătorii auto sunt îndemnați să se deplaseze cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, să păstreze o distanță mai mare între automobile, astfel încât să reușească manevra de frânare, să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor. Bateria telefonului trebuie să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate”, a afirmat Pușcașu.

Primăria municipiului Chişinău a anunțat că în capitală se circulă în condiții de iarnă, iar transportul public activează pe toate rutele municipale, cu mici abateri de la program, pe cursele spre localitățile suburbane.

Regia „Exdrupo” a lucrat toată noaptea la deszăpezire, cu 51 de utilaje, fiind împrăștiați 500 metri cubi de material antiderapant. Pe parcursul zilei, drumarii continuă intervenția pe străzile unde circulă transportul public, precum și pe arterele secundare.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală a început lucrul de la ora 03:00, cu 36 de utilaje cu perie și lamă. Regia intervine la deszăpezire pe trotuare și pe trecerile de pietoni. De asemenea, circa 380 de muncitori activează în cartiere și la stațiile de așteptare, pentru curățarea zăpezii și împrăștierea materialului antiderapant.

Autoritățile municipale îndeamnă cetățenii să utilizeze transportul public, în defavoarea mașinilor personale; automobiliștii să nu parcheze pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. De asemenea, agenţii economici din Chişinău și gestionarii de imobile sunt chemați să-şi cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează. 

În următoarele zile, vremea se răcește ușor. Pe timp de noapte, termometrele vor indica până la -10 grade Celsius, în nordul țării, iar ziua se vor înregistra până la +3 grade Celsius, în sud. Potrivit prognozelor, va ninge pe întreg teritoriul țării.

img19000543

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!