ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul sezonului rece, 12 persoane au murit de gripă

14:05 | 01.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. De la începutul sezonului rece, 12 persoane au murit de gripă, iar numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit a ajuns la 541, comunică MOLDPRES.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, Aliona Serbulenco, a menţionat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că la toate cele 12 persoane decedate a fost confirmată prezenţa virusului gripal A (H1N1), majoritatea au avut câteva maladii concomitente și nu au fost vaccinate contra gripei. Procesul epidemic a morbidităţii prin gripă în țară se caracterizează prin răspândire geografică extinsă, cu tendinţa în creştere.

„Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, începând cu 1 octombrie 2018 şi până în prezent, se efectuează permanent supravegherea epidemiologică şi monitorizarea răspândirii geografice, intensităţii şi tendinţei procesului epidemic, circulaţiei virusurilor gripale dominante, rezistenţa la preparatele antivirale şi impactul gripei asupra sistemului de sănătate”, a spus sursa citată.

Oficialul de la MSMPS a adăugat că pentru prevenirea cazurilor de gripă și protejarea contigentelor cu risc sporit de îmbolnăvire cu gripă, au fost vaccinate 160 mii de persoane, inclusiv femei gravide și copii. Campania de vaccinare continuă, toate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire sunt îndemnate să se vaccineze contra gripei la medicul de familie.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

Gripa a afectat și țările vecine, Ucraina și România. Astfel, în România au decedat din cauza virusului gripal 64 de persoane.

img19000889

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!