ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Judocanul Denis Vieru a câștigat, în premieră pentru R. Moldova, turneul Grand Slam de la Paris

09:45 | 10.02.2019 Categorie: Sport

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Judocanul Denis Vieru (22 de ani, 66 kg) a câștigat ieri, în premieră în istoria sportului moldovenesc, turneul internațional din seria Grand Slam de la Paris, transmite MOLDPRES.

El i-a învins în calea sa spre prima treaptă a podiumului de premiere pe Manuel Shneibel (Germania), Munkhbayar Nergui (Mongolia), Manuel Lombardo (Italia, sferturile de finală), Georgii Zantaria (Ucraina, în semifinală) și Vazha Margvelașhvili (Georgia, în finală).

În semifinala cu Georgii Zantaria, antrenorul lui Denis Vieru, Veaceslv Bacal, a fost trimis de arbitrul de centru în tribune pentru comportamentul său exagerat de impulsiv și vociferări. Adversarul judocanului moldovean este de 6 ori medaliat la Campionatele Mondiale, dublu campion european.

În meciul final, Denis Vieru l-a învins pe Vazha Margvelașhvili prin ”ippon”, după o minută de luptă cu o aruncare spectaculoasă (piedica din față), aplaudată la scenă deschisă de spectatori. ”A executat exact ceea ce i-am spus, piedica din față. O faci – câștigi. A făcut-o!”, astfel a comentat succint pentru agenție, prin telefon, victoria elevului său Veaceslav Bacal. ”Este extraordinar. Avem, în sfârșit, și un câștigător al unui turneu Grand Slam de la Paris, considerat de experți micul Campionat Mondial”, a declarat multiplul campion european și mondial de veterani, Mihail Malear.

La turneul de la Paris participă anul curent 572 de sportivi din 97 de țări. Sala în care se desfășoară are o capacitate de circa 12 mii de locuri și este, de regulă, arhiplină.

Medalia de aur i-a fost înmânată lui Denis Vieru de celebra gimnastă Nadia Comăneci.

Cea mai bună evoluție la turneul de la Paris, până la Denis Vieru, a avut-o premiantul la Europene și Mondiale Sergiu Toma, care a reprezentat Republica Moldova până în 2012, medaliat olimpic cu bronz pentru Emiratele Arabe Unite. În 2011, el s-a clasat pe locul trei la Paris.

Denis Vieru este student la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, medaliat cu bronz la Europenele de juniori (Oberwart, 2015), câștigător al etapelor Cupei Europei de la Deva, Paks, Leibnitz, campion european Under-23 (2016), premiant la turneele Grand Prix din anul trecut de la Budapesta și Antalya. Victoria de la Paris este cea mai importantă deocamdată în cariera sa. Până la aceasta, el ocupa locul 16 în clasamentul mondial. Primii 16 care vor încheia anul viitor topul de pe mapamond, după desfășurarea Campionatului European, obțin dreptul să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020). 

img19001128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!