ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

“Moldsilva” va intensifica paza plantelor rare

12:01 | 14.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/.  Agenţia „Moldsilva” a emis un ordin cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie. Acţiunile instituţiei sunt intensificate mai ales în perioada de primăvară timpurie când înfloresc plantele vernale, comercializate masiv în mod ilicit, informează MOLDPRES.

Conform ordinului, Agenţia va organiza grupuri operative de control la nivel de entităţi silvice subordonate. Acestea vor efectua raiduri şi vor fi împuternicite să oprească colectarea şi comercializarea plantelor ocrotite de stat, inclusiv flori, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc. Amenda minimă prevăzută pentru aceste încălcări constituie două mii de lei.

Totodată, în rezervaţiile naturale „Codrii”, „Pădurea Domnească”, „Plaiul Fagului”, „Prutul de Jos”, alte arii protejate, este anunţat regim de monitorizare permanentă a locurilor de creştere a florei.

În acelaşi timp, conducerea instituţiei mizează şi pe susţinerea cetăţenilor, care sunt rugaţi să contacteze linia fierbinte (022-211-311) dacă depistează încălcări.  

“Măsurile întreprinse de „Moldsilva” sunt motivate de înteţirea în perioada februarie-martie a comercializării ilegale a plantelor vernale rare (ghiocei, crocuşi, lalele de pădure, dediţei ş.a.) care sunt înscrise în Cartea Roşie a R. Moldova”, a explicat pentru MOLDPRES Mariana Bujag, ofiţer de presă la Agenţia “Moldsilva”.

Potrivit instituţiei, tradiţional, cele mai aglomerate puncte de vânzare ilicită a florilor de primăvară se regăsesc în municipiul Chişinău şi pe traseele naţionale Leuşeni, Orhei, Călăraşi şi Ungheni.

În Fondul forestier naţional sunt înregistrate peste 150 de specii floristice, incluse în regim special de protecţie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!