ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România își consolidează poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova

12:06 | 15.02.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută, aproape dublu față de anul precedent, când exporturile au crescut cu 17,1 la sută, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS) făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.

Este cea de-a doua cea mai mare creștere a exporturilor din Republica Moldova în România după anul 2011, când a fost înregistrată o majorare cu 52,8 la sută. Însă după o scădere în anul 2012 și o creștere anemică în următorii trei ani, România înregistrează cea mai mare performanță în exporturile din Republica Moldova.

Statisticile oficiale arată că exporturile din Republica Moldova pe piața românească s-au ridicat anul trecut la 792,3 milioane de dolari SUA, o valoare de 3,5 ori mai mare decât livrările realizate pe cea mai mare piață ca mărime din est, cea a Federației Rusă și au depășit cu 377 milioane de dolari exporturile spre țările CSI.

Potrivit BNS, în anul 2018, exporturile de mărfuri au totalizat per total 2,7 miliarde de dolari SUA, în creștere cu 11,6 la sută. Ascensiunea livrărilor pe piața externă în proporție de 90 la sută este determinată de creșterea exporturilor către Uniunea Europeană cu 16,6 la sută. Trei țări membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Italia și Germania au ocupat primele trei poziții în clasamentul statelor partenere în comerțul exterior, ponderea cărora în totalul exporturilor moldovenești se cifrează la 48,8 la sută.

Datele Biroului Național de Statistică mai denotă că ponderea țărilor Uniunii Europene în total exporturi moldovenești s-a consolidat, de la 65,85 la sută în anul 2017 la o cotă de 68,79 la sută în 2018, în timp ce ponderea țărilor CSI s-a redus de la 19,09 la sută la 15,37 la sută, iar cea a Federației Ruse a coborât la 8 la sută.

Cea mai mare influență asupra creșterii exporturilor a avut-o exportul de produse alimentare, care a crescut cu 22,7 la sută, comparativ cu anul precedent. Exporturile de articole manufacturate diverse au reprezentat 22,6 la sută în total exporturi, iar exporturile de mașini și echipamente pentru transport au deținut o cotă de 21,7 la sută.

img19001318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!