ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un centru social pentru copiii străzii a fost inaugurat în capitală

13:12 | 15.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Un centru social de asistență pentru copiii străzii a fost inaugurat astăzi în capitală, transmite MOLDPRES.

La evenimentul de deschidere a participat primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, care a subliniat că noua structură va activa în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului și presupune oferirea asistenței copiilor depistați în situații de risc.

„Este vorba de copiii supuși violenței, neglijați, cei care practică vagabondajul și cerșitul, copiii care fug de acasă sau cei care trăiesc în stradă. Serviciul presupune oferirea asistenței prin activități de informare, desfășurate de specialiști direct în stradă și aici la centru. În municipiu există o problemă cu copiii străzii. Acest centru este o soluție pentru a oferi confort și siguranță copiilor aflați în situații de risc. Aceștia pot veni aici și pot beneficia de tot confortul ca să se simtă în siguranță și protejați, indiferent că sunt din Chișinău sau alte raioane ale țării”, a spus Codreanu.

La rândul său, șeful Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, a specificat că centrul dispune de sală de sport, cameră de odihnă, bloc sanitar și bucătărie. „Unele bunuri din cadrul acestuia au fost donate. Centrul va fi deschis în intervalul orelor 8.00 – 24.00. Aici vor activa mai mulți psihologi și asistenți sociali. În continuare ne propunem să dezvoltăm serviciile oferite. În prezent, în grija direcției sunt 10 copii, cu vârstele de până la 16 ani, iar capacitatea centrului este de 15 copii. Mulțumim celor care au contribuit la crearea acestui centru, care va micșora numărul copiilor străzii. Sperăm că acesta va fi o oază de lumină pentru copii, unde vor beneficia de un mediu protejat. Copiii cunosc despre acest centru, întrucât îi informăm când îi găsim în stradă”, a afirmat Caciuc.

La eveniment a fost prezent și Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu. „Acest centru este o realizare foarte importantă pentru întreaga societate. Copiii străzii vin foarte des în capitală pentru că aici au o libertate mai mare. Acest centru este o premieră în țara noastră. Copilul trebuie să știe că este așteptat undeva, că poate să facă ceva mai mult decât în stradă, mai ales că există atâtea posibilități aici. Sunt sigură că grija și dragostea vor schimba lucrurile pentru acești copii”, a afirmat Bănărescu.

Centrul inaugurat se află pe strada Miron Costin 19/1 din sectorul Râșcani al capitalei. Lucrările de reparație a acestuia au costat 390 mii de lei, bani alocați din bugetul municipal. Totodată, sunt alocate resurse financiare pentru întreținere și cheltuieli de personal. În cadrul centrului vor activa 15 persoane, șase deja fiind angajate.

img19001319

img19001319

img19001319

img19001319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!