ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, susține Ambasadorul Daniel Ioniță

11:33 | 22.02.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Declarația a fost făcut de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.

„Trebuie să acționăm pentru a îmbunătăți modul în care mărfurile din cele două părți circulă. Schimburile noastre comerciale au crescut de la an la an, iar anul trecut am înregistrat o valoare istorică a acestor schimburi de peste 1 mlrd de dolari. Este nevoie de o sporire a infrastructurii, este nevoie de o îmbunătățire a procedurilor de comerț”, a declarat Ioniță.

Ambasadorul s-a referit și la gazoductul Ungheni – Chișinău, construcția căruia a fost lansată la începutul acestei săptămâni. Oficialul a catalogat gazoductul ca fiind unul de importanță strategică, care „va contribui la asigurarea securității energetice pentru Republica Moldova”. „Există un calendar agreat de cele două părți pentru finalizarea lucrărilor. De exemplu, stația la care lucrările au început acum câteva zile va fi finalizată în luna februarie a anului viitor. Totodată, partea românească s-a angajat să încheie toate lucrările în decurs de 23 de luni din momentul începerii lor”, a precizat Daniel Ioniță.

Statisticile oficiale arată că exporturile din Republica Moldova pe piața românească s-au ridicat anul trecut la 792,3 milioane de dolari SUA. Astfel, România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută, aproape dublu față de anul precedent. 

img19001518

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!