ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii au trimis acasă în ianuarie 2019 mai puțini bani decât în perioada similară a anului precedent

12:22 | 25.02.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a scăzut în luna ianuarie 2019 cu 8,7 la sută, față de perioada similară a anului precedent. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în prima lună a anului prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 85,99 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Potrivit datelor BNM, 42,8 la sută din transferuri au fost efectuate din ţările Uniunii Europene, 21 la sută din statele CSI şi respectiv 36,2 la sută din restul lumii. Pentru prima oară, cei mai mulţi bani au venit din Israel, respectiv 19,60 milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă 22,8 la sută din total, după care urmează Federaţia Rusă cu 17,17 milioane de dolari din total, în scădere cu 33,1 la sută faţă de anul trecut. Pe locul trei se plasează Italia, transferurile din această ţară au o pondere de 13,5 la sută (11,59 milioane de dolari SUA), urmată de SUA - 8,3 la sută din total, Germania - 6,5 la sută, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 5,4 la sută etc.

Banca Națională precizează că, în ianuarie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 3,9 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 4,8 la sută.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii transferurilor, inclusiv prin sistemele de plăți rapide. Cea mai mare parte a transferurilor brute prin sisteme de remitere de bani, respectiv, 61,9 la sută din total a fost efectuată în ianuarie 2019 în euro, față de 54,7 la sută în anul precedent. Ponderea dolarului în totalul transferurilor eliberate persoanelor fizice s-a redus la 16,1 la sută în prima lună a anului, de la 20,9 la sută în perioada corespunzătoare a anului 2018. Rubla rusească a avut o pondere de 4,5 la sută.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în 2018 cu 5,8 la sută, față de anul precedent. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 1 miliard 255.8 milioane de dolari SUA.

img19001602

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!