ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

CEC a recepţionat toate procesele-verbale de la scrutinul parlamentar

09:19 | 26.02.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a recepţionat şi procesat toate procesele-verbale parvenite de la secţiile de vot din ţară. Datele CEC arată că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a acumulat 31,15% dintre voturi, Blocul electoral „ACUM” – 26,84%, Partidul Democrat din Moldova – 23,62% și Partidul Politic „Șor” – 8,32%, comunică MOLDPRES.

Conform datelor CEC, la alegerile parlamentare din 24 februarie au participat 1.453.013 de cetăţeni ai Republicii Moldova, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale. Cei mai mulţi participanţi la scrutin, circa 31,75%, au fost cetăţenii cu vârste de peste 56 de ani, 25,63% au făcut parte din categoria de vârstă 41-55 ani. Cei mai pasivi (8,5%) au fost tinerii sub 25 de ani. Din numărul total de votanți prezenți la urne, majoritatea (53,18%) au fost femei și 46,82% bărbați.

În circumscripţiile uninominale, cele mai multe mandate au fost obţinute de PDM, PSRM şi Blocul „ACUM”.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, birourile electorale au la dispoziţie 48 de ore de la închiderea secţiilor de vot pentru a prezenta la CEC procesele-verbale cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor. Ulterior, CEC va face în termen de 5 zile totalurile, după care va prezenta documentele Curţii Constituţionale care va confirma sau infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!