ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acțiunile provocatoare ale Tiraspolului au fost semnalate la Comisia Unificată de Control

14:03 | 01.03.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 28 februarie, atât Delegația Republicii Moldova, cât și reprezentanții Misiunii OSCE au prezentat multiple cazuri de încălcare a regimului Zonei de Securitate de către structurile de forță transnistrene în perioada campaniei electorale, precum și în ziua desfășurării scrutinului, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

Părților li s-a atras atenția că, deși în prealabil au existat asigurări reciproce de a se abține de la acțiuni provocatoare care ar perturba desfășurarea alegerilor parlamentare, spre regret, cazurile semnalate denotă contrariul. În acest sens, au fost transmise demersuri, cu anexarea materialelor confirmative privind încălcările comise. 

Abaterile înregistrate în perioada de referință au debutat cu reținerea la data de 21 februarie curent de către „grănicerii” transnistreni a personalului secției de votare 48/10 și examinarea abuzivă a dispozitivelor tehnice acordate de către Comisia Electorală Centrală în scopuri de serviciu. În aceeași zi, reprezentanții Misiunii OSCE, între or. Bender și satul Varnița, au stabilit un post mobil de „grăniceri” transnistreni, nefiind reflectat în raport de către observatorii militari din motivul tergiversării de către partea transnistreană a deplasării acestora la fața locului.

Încălcările au continuat nemijlocit și în ziua scrutinului, prin instalarea posturilor mobile de „grăniceri” în satul Corjova, în adiacentul satului Varnița, precum și prin blocarea trecerii la intrarea în or. Bender a funcționarilor electorali ce transportau urna mobilă în instituțiile penitenciare din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, amplasate în localitate.

Delegația Republicii Moldova atrage atenția că abuzurile în cauză sunt tolerate și nu sunt documentate corespunzător din cauza atitudinii neconstructive a reprezentanților militari ai regiunii transnistrene și Federației Ruse, care blochează activitatea observatorilor militari.

De asemenea, membrii Comisiei au audiat moderatorii grupurilor de lucru cu privire la activitățile întreprinse și cele convenite pe durata ședințelor din 26 februarie, fiind planificate următoarele întruniri pentru ziua de 12 martie. 

În contextul evenimentelor consacrate Zilei Memoriei (2 martie), delegația Republicii Moldova a făcut apel către părți de a se abține de la orice acțiuni cu tentă provocatoare, fără a recurge la o suplimentare a efectivului organelor de forță în Zona de Securitate.

img19001727

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!