ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Regulamentul privind situațiile excepționale pe piața energiei electrice

14:12 | 07.03.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Comisia pentru situații excepționale va gestiona crizele de pe piața energetică a Republicii Moldova, potrivit Regulamentului privind situațiile excepționale pe piața energiei electrice, aprobat în ședința de astăzi a guvernului. A fost aprobat, de asemenea, și Planul de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice, informează MOLDPRES.

Comisia guvernamentală este obligată să verifice, în termen de cel mult 12 ore de la sesizare, dacă există o situaţie excepţională şi să coordoneze ulterior acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către întreprinderile electroenergetice, în special de către operatorii sistemelor de transport.

În ultimii doi ani, consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit la nivel de circa 19% cu energie electrică produsă de centralele electrice din partea dreaptă a Nistrului, la nivel de 0,1% - 0,4% din import din Ucraina şi la nivel de peste 80% cu energie electrică produsă de CERS Moldovenească.

”Este evident faptul că, în prezent, Republica Moldova este dependentă de energia electrică produsă la CERS Moldovenească, fapt care conferă vulnerabilitate sporită sectorului electroenergetic”, constată autorii proiectului. Totodată, ei menționează că „pe parcursul ultimilor ani, întreruperi semnificative în livrarea energiei electrice din cauza defecțiunilor în rețelele electrice de transport nu au avut loc, excepție fiind întreruperile programate şi unele întreruperi neprogramate, pe perioade scurte de timp”. Acestea au avut un impact nesemnificativ asupra livrărilor de energie electrică, ce au fost cauzate de apariția unor defecțiuni neesențiale.

Prețul mediu de procurare a energiei electrice în anul 2016 a fost cu peste 51 la sută mai mare decât cel de procurare în anul 2010. Creșterea prețului de procurare a energiei electrice a condus la creșterea tarifelor de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali.

Elaborarea Regulamentului și Planului de acțiuni derivă din necesitatea creării cadrului juridic necesar pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu energie electrică, prin organizarea funcţionării normale şi continue a pieţei energiei electrice, menționează Ministerul Economiei și Infrastructurii. Documentele prevăd și realizarea unor măsuri menite să asigure prevenirea limitării şi/sau a întreruperii aprovizionării consumatorilor cu energie electrică ori restabilirea acesteia în termeni cât mai restrânşi în cazul apariţiei unor situaţii excepţionale pe piaţa energiei electrice.

Regulamentul stabileşte măsurile privind asigurarea funcţionării corecte şi continue a pieţei interne a energiei electrice competitive şi punerea în aplicare a unor proceduri nediscriminatorii, transparente şi specifice pentru garantarea securităţii aprovizionării cu energie electrică în cazul apariţiei situaţiilor excepţionale.

Pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică, guvernul va colabora cu autoritățile din țările vecine, în special pentru a coordona măsurile de aprovizionare cu energie electrică în situații excepționale. La fel, executivul va dezvolta și moderniza interconexiunile pentru asigurarea capacităților de aprovizionare cu energie electrică. Totodată, se va face schimb reciproc de informații în privința prevenirii și/sau depășirii situațiilor excepționale.

img19001885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!