ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Scriitorilor din Moldova a făcut bilanțul Anului Literar 2018

18:26 | 13.03.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”  au organizat un eveniment cu genericul ”Anul literar 2018”, la care au fost analizate cărțile apărute pe parcursul anului trecut, MOLDPRES.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că anul 2018 a fost unul benefic pentru literatura noastră, fiind înregistrate lucrări importante la toate genurile.

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, în 2018 au apărut peste 100 de cărți. ”Și în acest an poezia a fost în top ca relevanță estetică și ca număr de apariții editoriale. Totodată, proza a înregistrat performanțe deosebite. S-a înregistrat un fenomen foarte interesant, când tot mai mulți poeți și dramaturgi se lasă seduși de arta narativă. În 2018 au apărut câteva romane de relevanță. La sfârșit de an, am avut și un festival de proză, în cadrul căruia a fost lansată și o revistă de proză. De fapt, 2018 a fost un an al unor sinteze pentru literatura noastră, mai cu seamă în ceea ce privește proza și eseistica”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Președintele Uniunii Scriitorilor a accentuat că cea mai importantă apariție editorială este ciclul de antologii ”Literatura din Basarabia, început de secol XXI”. Colecția recentă, din 2018, antologhează scrierile editate după anul 2000 până în prezent (2017), în șapte volume: romanul, proza scurtă, critica literară, eseistica, dramaturgia, literatura pentru copii. Ea prezintă o panoramă a literaturii noastre de la începutul sec. XXI.

Despre cărțile anului au mai vorbit scriitorii Mircea V. Ciobanu (poezie), Maria Pilchin (proză), Dumitru Crudu (debut), Ianoș Țurcanu (literatura pentru copii) și Adrian Ciubotaru și Moni Stănilă (publicistică, eseu și critică literară).

Cărțile discutate astăzi vor fi evaluate de către un juriu de specialitate din care fac parte șapte persoane, iar decernarea premiilor Anului Literar 2018 va avea loc, tradițional, în luna iunie.

img19002028

img19002028

img19002028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!