ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch

14:35 | 14.03.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic a avut astăzi prima întrevedere din acest an cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. La ședință au mai participat reprezentanți ai Biroului politici de reintegrare, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Dialogul oficialilor s-a focusat pe o serie de subiecte curente legate de problematica transnistreană, precum și pe necesitatea asigurării unei sustenabilități a dialogului în cadrul grupurilor de lucru sectoriale și a formatului de negocieri ,,1+1” în vederea soluționării problemelor existente. 

Printre temele de discuții au figurat aspecte ce țin de activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport (PÎMT) din or. Râbniţa și Tiraspol și procesul de implementare a Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, organizarea interacțiunii în sfera telecomunicațiilor, activitatea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, evoluții pe dosarul terenurilor agricole din raionul Dubăsari, situația legată de importul de medicamente în raioanele de est ale țării, proceduri ce țin de evacuarea unor deșeuri și instalații radioactive din regiune, cerințe referitor la asigurarea protecției datelor cu caracter personal ș.a. 

Vicepremierul Cristina Lesnic a informat despre faptul că Chișinăul a propus convocarea pe 18 martie curent a unei noi ședințe a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor pentru a analiza dinamica și situația referitoare la documentarea și înmatricularea autovehiculelor cu numere neutre pentru 6 luni de activitate a PÎMT, precum și a accentuat că mizează și în continuare pe suportul Misiunii OSCE întru definitivarea expertizei tehnice și renovarea infrastructurii podului dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, dar și în soluționarea unor probleme stringente cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Totodată, a fost reiterat regretul în legătură cu recentele acțiuni provocatoare ale Tiraspolului (semnarea așa-numitelor acte ce vizează s. Varnița și localitățile din raionul Dubăsari, amplasate pe malul stâng al Nistrului, deschiderea ,,reprezentanței” de la Moscova) și a fost exprimat în mod repetat mesajul că partea moldovenească mizează pe anularea așa-numitelor documente din 19 octombrie 2018 și din 25 ianuarie 2019, clarificarea statutului pretinsei reprezentanțe a Tiraspolului, renunțarea la măsurile cu caracter unilateral ce lezează drepturile fundamentale ale cetățenilor și pe revenirea dialogului în albia normalității, fiind exprimată speranța că Misiunea OSCE va avea o contribuție productivă în acest sens.

img19002052

img19002052

img19002052

img19002052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!